Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz. Anunțul de ultimă oră al lui Vladimir Putin

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 iun 2023, 06:35

Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz

Sursa: Sergey Bobylev/TASS Host Photo Agency/Handout via Reuters

Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz, dacă deciziile nu vor fi luate așa cum vrea Vladimir Putin. Iarna aceasta este pusă sub semnul întrebării pentru multe state, deoarece Rusia este principalul furnizor de gaze.

Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz, iar acest lucru a fost spus chiar de către președintele Rusiei. Amenințările vin în urma unor declarații făcute de Comisia Europeană.

Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz

Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gazul rusesc, fără cărbune și fără petrol, dacă prețul va fi plafonat, așa cum propune Comisia Europeană. Cu toate acestea, Vladimir Putin susține că nu dorește ca energia să fie o „armă” împotriva Europei.

Astăzi, 7 septembrie, Vladimir Putin a spus că plafonarea prețurilor ar reprezenta „o decizie absolut stupidă, o prostie”. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui forum economic desfășurat la Vladivostok.

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă. Nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice.

Nici gaz, nici petrol, nici cărbune(...). Nimic”,
a spus liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

De asemenea, președintele Rusiei a spus că nu se va mai „furniza nimic în afara cadrului contractelor” ce a fost semnat cu țările importatoare, denunțându-i pe toți cei „care încearcă” să impună Rusiei „propria lor voință”.

Citeste si: Volodimir Zelenski cere interzicerea presei ruse de stat pe întreg teritoriul UE

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Rusia a închis gazoductul NordStream

Rusia a anunțat, în urmă cu o săptămână, că închide gazoductul NordStream prin care aproviziona Germania și mai multe țări cu gaze, spunând că totul este cauzat de unele probleme tehnice. Conform Gazprom, întreruperea prelungită are loc, deoarece o turbină trebuie reparată, întrucât au fost raportate scurgeri de gaze.

După ce s-a spus că Rusia folosește gazul pentru a pune presiune pe Occident, Vladimir Putin le-a spus țărilor din Occident „să își revină în fire”: „Ei spun că Rusia folosește energia ca armă.

Încă o prostie”.

Mai mult decât atât, Vladimir Putin a spus că, din cauza sancțiunilor care i-au fost impuse, Moscova nu poate face rost de piesele de schimb atât de repede. „Daţi-ne o turbină şi mâine relansăm Nord Stream! Suntem pregătiţi (să reluăm exporturile) mâine. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi un buton”.

Citeste si: Ce se întâmplă cu prețul gazului. Anunțul făcut de Virgil Popescu despre ceea ce îi va afecta pe toți românii

Despre țările UE care se confruntă cu scumpiri foarte mari la energie, Vladimir Putin a mai spus următoarele: „Au mai multe soluţii: fie subvenţionează (aceste) preţuri mari,(...) fie reduc consumul. Din punct de vedere economic, este corect. Dar, din punct de vedere social, este periculos. Poate provoca o explozie.

Este mai bine să respecţi obligaţiile contractuale, regulile civilizate. Este imposibil să alterezi legile economice obiective.

Altfel, acest lucru se va întoarce la tine ca un bumerang”.