Uniunea Europeană îi va acorda României 400 de milioane de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 apr 2024, 03:25

România ar urma să primească 400 de milioane de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Sursa: pixabay.com

România ar urma să primească 400 de milioane de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei.

UE îi va acorda României o compensare financiară pentru ajutorul pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei.

România primește 400 de milioane de euro din partea UE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că românia urmează să primească 400 de milioane de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei, din partea Uniunii Europene.

Suma reprezintă o compensare pentru ajutorul pe care România l-a acordat ucrainenilor de la începutul conflictului armat.

Mihai Constantin a mai spus că banii vor fi gestionați de Ministerul Afacerilor Interne, în primul rând, dar și de alte ministere în al doilea rând.

Citește și: Tichete de creșă 2023. Salariații pot primi tichete de 600 de lei pentru achitarea taxei

Guvernul României a autorizat o contribuție UE de 400 milioane de euro (1.985.520 mii lei) la alocarea financiară care poate fi plătită pe bază de costuri unitare în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. 

Suplimentarea se bazează pe economiile preconizate în urma inițiativelor finalizate și/sau în curs de desfășurare ale Programului Operațional Capital Uman. Ordonanța adoptată completează OUG nr. 113/2022 în acest sens.

Banii pentru ajutorul oferit Ucrainei

Mihai Constantin a anunțat că ”Pe agenda Guvernului am avut un proiect de ordonanță care va deschide drumul României pentru a recupera o sumă consistentă, 400 de milioane euro, bani care au fost cheltuiți pentru susținerea tranzitării și găzduirii, întrajutorării prin toate formele a refugiaților ucraineni care au ales România ca țară de destinație sau tranzit după declanșarea

conflictului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este vorba, așadar, de suma de 400 de milioane de euro, care vor fi plătiți României pentru a compensa ajutorul dat vecinilor ucraineni greu încercați. Acest

mecanism va fi gestionat în primul rând de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare alte ministere, pentru a echilibra balanța în acest capitol”.

De asemenea, prin revizuirea și completarea OUG nr. 166/2022, a fost creată o nouă sursă de finanțare, respectiv Programul Operațional Capacitate Administrativă, pentru perioada de programare 2014-2020.

MAI urmează să obțină o finanțare în valoare totală de 118.427.000 de euro, iar Uniunea Europeană va contribui cu 100 de milioane de euro.

După ce autoritatea de management a programului operațional va lansa apelul de proiecte și va fi încheiat contractul de finanțare între MIPE și MAI, cheltuielile vor fi decontate din fonduri europene nerambursabile aferente Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

În cele peste 500 de zile de război, peste 3,4 milioane de refugiați din Ucraina au trecut granița românească. Dintre aceștia, peste 138 de mii au rămas la noi în țară.

O bună parte dintre ei muncesc.

Citește și: Extinderea afacerii peste hotare – La ce să fii atent dacă vrei să te dezvolți în străinătate

Până în prezent, România a cheltuit sume uriașe de bani cu cetățenii fugiți din calea războiului declanșat de Putin. Dat fiind acest aspect, România va primi în următoarea perioadă sute de milioane de euro de la UE.

Astfel, prin acordarea a 400 de milioane de euro ni se va permite recuperarea unei sume consistente din cheltuielile făcute pentru susținerea tranzitării şi găzduirii, întrajutorării refugiaților ucrainieni care au ales România ca țară de destinație sau tranzit după declanșarea războiului.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), de la debutul războiului, 6.264.000 de refugiați din Ucraina s-au raportat la nivel mondial. Dintre aceștia, 5.910.00 au ajuns în țări din Europa.

Sursă: capital.ro