Pentru a reduce consumul de ambalaje pe cap de locuitor, Uniunea Europeană a adoptat un nou regulament. Astfel, membrii Horeca vor fi nevoiți să le dea voie clienților să vină cu propriile ambalaje pentru a putea lua mâncarea la pachet.
Românii obligați să vină cu propriile recipiente la restaurante
Potrivit economica.ro, reprezentanții Horeca, care vând alimente gata preparate, vor fi obligați ca până la data de 12 februarie 2027 să organizeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute, potrivit unui regulament european privind ambalajele
Astfel, aceștia au obligația să își informeze clienții, în restaurant, la punctul de vânzare, prin afișarea pe panouri sau pancarte vizibile, despre posibilitatea de a veni și a primi mâncarea în propriile recipiente, aduse de acasă.
Ambalaje reutilizabile în restaurante
Totodată, agenții economici nu vor avea voie să scumpească produsele din această cauză, iar până în data de 12 februarie 2028, membrii Horeca, care vând băuturi calde sau reci, vor avea obligația să le ofere consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.
De menționat este faptul că, la fel ca în cazul ambalajelor care vor fi aduse de clienți de acasă, agenții economici vor avea obligația să monteze panouri sau pancarte de atenționare, pe care să fie scris, vizibil, informații despre posibilitatea de a primi ambalaje reutilizabile.
Aceștia nu vor avea voie să modifice prețurile, mai exact să le majoreze, la produsele în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Trebuie adăugat că vor putea fi scutiți de aceste reguli cei care se încadrează în definiția microîntreprinderii stabilită în Recomandarea 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.
Odată cu anul 2030, cei care prestează servicii în domeniul Horeca vor fi nevoiți să ofere spre vânzare 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.
Totuși, statele membre UE pot stabili propriile reguli când vine vorba despre ținta de 10%, în cazul în care sunt necesare targheturi mai ambițioase.
În regulamentul lansat de Uniunea Europeană scrie: „Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”.
Citește și: Ce amendă primești dacă arunci bradul de Crăciun la gunoi. Suma nu este deloc mică
Astfel, românii vor putea merge la restaurant cu propriile ambalaje, luate de acasă, pentru a cere ca mâncarea lor să fie pusă la pachet în acestea și astfel se va putea reduce, în timp, consumul de ambalaje pe cap de locuitor.