Uniunea Europeană are dreptul de a sancționa țările care se opun sancționării Rusiei, a afirmat președinta cehă a Consiliului Uniunii Europene.
Uniunea Europeană are dreptul de a sancționa țările care se opun sancționării Rusiei
Pentru a se asigura că măsurile vor intra în vigoare și că își vor face treaba, Uniunea Europeană a luat această măsură. Guvernele europene au ales, „în unanimitate”, decizia de a vedea ca pe „o infracțiune” încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, menționează AFP.
Mai exact, în cazul țărilor care nu sunt de acord cu sancționarea Rusiei, țările și cetățenii acestora sau entitățile vinovate de evitarea sancționării vor putea primi sancțiuni.
„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancțiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune.
Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esențial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el”, a spus Pavel Blazk, ministrul ceh al Justiției.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Opt pachete de sancțiuni împotriva Rusiei au fost adoptate
Până în momentul de față, Uniunea Europeană a adoptat opt pachete de sancțiuni la adresa Rusiei, cele mai multe fiind legate de oprirea achizițiilor de cărbune și de petrol, pentru ca situația economică a Moscovei să nu îi mai permită să finanțeze armata de pe frontul din Ucraina.
„ Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista «infracțiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancțiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, mai este menționat în comunicatul președintei
Mai mult decât atât, se va adopta o legislație care să permită definirea infracțiunilor și a sancțiunilor ce urmează să fie aplicate, în cazul în care sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană nu sunt respectate.
Acest lucru urmează să fie pus în practică, deoarece, în momentul de față, țările membre ale Uniunii Europene au definiții diferite în ceea ce privește încălcarea măsurilor respective.
Așadar, Comisia Europeană va prezenta propunerea până la finele săptămânii în curs, scopul fiind acela de a „acționa rapid”, pentru ca ocolirea sancțiunilor să poată fi contracarată.
În urma cu doar câteva zile, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a cerut Uniunii Europene să adopte pachetul de sancțiuni cu numărul nouă asupra Rusiei.