Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc. Rusia a avertizat că nu va mai trimite petrol țărilor care vor adopta această măsură

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 sep 2023, 00:05

Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc. Rusia a avertizat că nu va mai trimite petrol țărilor care vor adopta această măsură

Sursa: pexels

După mai multe săptămâni în care s-au purtat discuții despre acest subiect, Uniunea Europeană și G7 au decis să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril. Măsura va intra în vigoare de luni, 5 decembrie.

Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, este de părere că această măsura va reduce considerabil veniturile Rusiei și războiul nu ar mai avea cu ce să fie finanțat.

Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc

Cu doar câteva zile înainte ca măsura să intre în vigoare, Uniunea Europeană și G7 au ajuns la un consens. Pentru ca acordul să poată fi implementat, Polonia a trebuit să își dea acordul.

„Astăzi, Uniunea Europeană, G7 și alți parteneri globali au convenit să introducă un plafon global de preț pentru petrolul transportat pe mare din Rusia”, a precizat Ursula von der Leyen, adăugând faptul că această măsură se va adăuga și celorlalte sancțiuni asupra Rusiei, care sunt în desfășurare încă de la începutul războiului.

Conform CNN, cele mai mari economii ale Occidentului au decis stabilirea unui plafon de preț, după ce au făcut lobby din partea Statele Unite ale Americii și au promis că toate datele problemei vor fi stabilite până la finalul lunii decembrie.

Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc. Rusia a avertizat că nu va mai trimite petrol țărilor care vor adopta această măsură
[Sursa: Istock]

În discuțiile care au fost purtate anterior, se dorea plafonarea prețului petrolului rusesc între 65 și 70 de dolari pe baril, dar Polonia și Estonia au cerut ca prețul să fie mai mic decât atât, deoarece țițeiul Urals se tranzacționa în jurul acestui interval.

Citește și: Uniunea Europeană poate sancționa țările ca se impun sancționării Rusiei: „UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat și nejustificat”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Acordul de astăzi privind plafonarea prețului petrolului este un pas în direcția corectă, dar nu este suficient. Intenția este corectă, livrarea este slabă”, a transmis, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei.

Rusia a amenințat cu repercursiuni

Încă de când s-a anunțat dorința de plafonare a prețului petrolului rusesc, Moscova a anunțat că nu va mai livra petrol țărilor care vor impune o limită de preț.

Acest lucru rămâne valabil, iar temerile că Rusia va riposta prin reducerea producției, ceea ce ar duce la o agitare a pieței, sunt, încă, prezente.

„Credem, în continuare, că plafonarea prețului va contribui la limitarea capacității domnului Putin de a profita de pe urma pieței petrolului, astfel încât să poată continua să finanțeze o mașină de război care continuă să ucidă ucraineni nevinovați.

Citește și: Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!

Credem că suma de 60 de dolari pe baril este adecvată și credem că va avea acest efect”, a spus John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică.

„Există atât de multă incertitudine, îndoială și lipsă de claritate în legătură cu această politică, încât nimeni nu este cu adevărat încrezător cu privire la modul în care să acționeze", a spus și Richard Bronze, șeful departamentului de geopolitică al firmei de cercetare Energy Aspects.