Mirel Rădoi a fost unul dintre cei mai apreciați fotbaliști al echipei de fotbal Steaua București. Miercuri, 22 martie, acesta împlinește vârsta de 42 de ani.
Cine este Mirel Rădoi?
Mirel Rădoi este un fost fotbalist al echipei de fotbal Steaua București. Acesta a jucat atât pe postul de mijlocaș central, cât şi pe cel de fundaş central, iar în prezent antrenează echipa de fotbal saudită Al Ta’ee.
Mirel Rădoi s-a născut pe data de 22 martie 1981 la Drobeta-Turnu Severin și a început să joace fotbal la vârsta de 8 ani, mai întâi pe postul de fundaș după care pe postul de fundaș.
Școala primară a urmat-o la Școala nr. 11 din Drobeta-Turnu Severin, iar primul său antrenor, de la CSS Drobeta, a fost Marian Brihac. Despre acesta, fostul antrenor spunea că: “Era un copil muncitor, care nu făcea boacăne. Mai mult, îi lua tare pe colegii lui care întârziau la antrenamente. Avea, încă de atunci, o personalitate ieșită din comun. Era un jucător polivalent, care impresiona prin dăruire și evolua la sacrificiu.
Îi plăcea mult să construiască, dar eu cred că cel mai bine se descurca pe postul de fundaș la marcaj. A venit la club la vârsta de zece ani, iar în ’92 i-am făcut prima legitimare”.Mirel era la un pas să ajungă la echipa de fotbal Rapid București, dar a fost refuzat pe motiv că era pre mic de înălțime.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Mirel Rădoi carieră
De-a lungul timpului, Rădoi a avut mai multe porecle. Prima şi cea mai cunoscută este cea de „Finul”, fostul mijlocaş fiind cununat de finanțatorul Stelei, Gigi Becali. Caracterul şi atitudinea arătată pe teren au atras de la sine şi alte porecle precum: „Zorro”, „Căpitanul” sau „Războinicul”. Rădoi a fost întotdeauna cunoscut pentru abilitățile sale de lider şi pentru faptul că, deși era un jucător cu profil defensiv, își etala calitățile chiar şi atunci când urca cu mingea în atac.
Mirel Rădoi a debutat în Liga I, pe data de 4 martie 2000, într-un meci jucat contra lui Dinamo. Un singur an a rezistat Rădoi la Extensiv. Prestațiile sale foarte bune l-au adus în vizorul Stelei, care în anul 2000 a plătit 110,000 de euro pentru transferul fundașului. Debutul la Steaua a fost unul foarte bun pentru acesta, care a înscris la primul său meci jucat în Ghencea, într-o confruntare cu FCM Bacău.
În 2021 a câștigat împreună cu echipa Steaua titlul de campioni, iar mai târziu, Supercupa României, disputată cu marea rivală, Dinamo. Următoarele titluri câștigate de Rădoi la FCSB au fost în 2005 şi în 2006. Pe 24 februarie 2005, cu Rădoi căpitan, Steaua a scris istorie atunci când a eliminat-o din 16-imile Cupei UEFA pe deținătoarea trofeului, Valencia. Un an mai târziu, Steaua şi Rădoi au ajuns până în semifinalele competiției, dar au fost eliminați în dubla cu Middlesbrough. Ratarea finalei a fost rapid uitată, pentru că în 2006, Steaua a revenit după zece ani în grupele UEFA Champions League.
Mirel s-a retras de la Steaua în anul 2008, a fost antrenor la Steaua, dar și la Echipa Națională de Fotbal U-21, echipă cu care a obținut calificarea la Campionatul European de Tineret din 2019. Din 2019 până în 2021 a fost antrenorul principal al echipei naționale de fotbal a României.
În prezent este antrenor al echipei saudite Al Ta’ee.
Mirel Rădoi provine dintr-o familie cu doi frați și o soră și este căsătorit cu Viviana, o tânără din Drobeta Turnu-Severin, împreună având un băiețel pe nume Denis și o fetiță pe nume Ingrid. Cei doi sunt împreună din anul 1999.
Sursă: ro.wikipedia.org