Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pleacă din România. Ce se întamplă cu clienții

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 22 aug 2023, 04:10

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pleacă din România. Ce se întamplă cu clienții

Sursa: Profimedia

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România iese de pe piața din țara noastră, iar plecarea este programată pentru anul 2023.

Grupul Enel a anunțat, oficial, că va ieși de pe piața din România. Compania este una dintre cele mai longevive în cee ce privește investitorii privați de energie, ale cărei operațiuni se pot observa în sectorul de distribuție și de furnizare a energiei electrice, dar și în sectorul producției energiei electrice din surse regenerabile, încă din anul 2005.

Grupul Enel pleacă de pe piața din România

Companiile E-Distribuție acoperă o treime din piața locală de distribuție și operează rețele care au o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri, în trei zone din România: Muntenia de Sud, Dobrogea și Banat.

Grupul Enel vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro, pentru a se putea axa pe șase piețe principale și pentru a reuși să mai reducă din datoria netă pe care o are.

Pentru anul viitor ar fi programată, conform profit.ro, cea mai mare reducere a datoriei, suma urmând să urce până la 12 miliarde de euro.

Mai mult decât atât, planul de cesiune de active urmează să vizeze și alte țări, precum Argentina și Peru și, în Europa, Enel se va concentra asupra piețelor de Spania și asupra piețelor din Italia.

Citește și: Cât va fi ajutorul pentru plata facturilor la energia electrică și când urmează să fie acordat? Cine sunt beneficiarii

În luna mai a acestui an, după ce Enel a înregistrat pierderi trimestriale de 154 de milioane de euro, în România, Alberto De Paoli, directorul financiar Enel, a spus că rezultatele din țara noastră sunt „afectate grav” de plafonarea prețurilor și de tarifele de distribuție.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ideea de vânzare a activelor din România a reajuns în discuție

Presa italiană a relatat faptul că intenția Enel de a vinde activele din România a redevenit subiect de discuție în urmă cu ceva timp, vorbindu-se chiar și de potențialii cumpărături care ar putea exista. Macquarie, GIC (Singapore) și Wren House se numărau printre numele vehiculate.

Potrivit sursei menționate anterior, subsidiarele din România Enel Energie și Enel Energie Muntenia au trebuit să împrumute, constrânse fiind de situație, sume exorbitate, de sute de mii de euro, de la compania-mamă, în ultima lună de vară.

Această măsură a venit din cauza crizei de lichiditate ce a fost generată de scumpirea peste măsură a electricității, ce era achiziționată pentru clienții de pe piețele angro, la care s-au mai adăugat și întârzierile sumelor cu care statul rambursa furnizorilor costurile plafonării prețurilor la energia electrică.

Citește și: Rabla Electocasnice 2022 a dat startul înscrierilor. Cum poți obține vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi

De curâmd, Enel a transmis faptul că a reușit să ajungă la un accord în ceea ce privește vânzarea a 50% din acțiunile diviziei de servicii Gridspertise fondului de private equity CVC.

 

Taguri: