Update Ziua 491 de război în Ucraina: 62% dintre tinerii ruși își doresc pace cu Ucraina. Armata ucraineană avansează lângă Bahmut.

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 mar 2024, 03:00

Potrivit unui sondaj realizat de presa din Moscova, tinerii își doresc ca războiul din Ucraina să ia sfârșit.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

62% dintre tinerii din Rusia vor tratative de pace în loc de operațiuni speciale în Ucraina.

Potrivit unui sondaj realizat de presa din Moscova, tinerii își doresc ca războiul din Ucraina să ia sfârșit. În acest timp Ucraina a anunțat că face progrese pe frontul de lângă Bahmut.

Rușii își doresc pace cu Ucraina

Jurnaliștii din Moscova au realizat un sondaj din care reiese că 62% dintre tinerii ruși își doresc tratative de pace în locul „operațiunii speciale“.

Mai exact, respondenților li s-a cerut să aleagă între continuarea ostilităților sau negocierile de pace, iar răspunsurile au fost împărțite aproximativ egal: 45% dintre toți cei întrebați au optat pentru acțiuni militare, 44%- pentru tratative de pace.

Citește și: Ziua 491 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski nu va acceptă nicio propunere de pace din partea Rusiei. Ucraina așteaptă decizii concrete la summit-ul NATO legate de aderarea în Alianța Nord-Atlantică

Sondajul este al doisprezecelea de la începutul războiului și arată că locuitorii Federației Ruse, țară cu 140 de milioane de locuitori, continuă să creadă că atacarea Kievului este un lucru bun. Aproape 2 din 3 ruși, mai exact 64%, spun și acum că sunt favorabili atacului Kievului.

De asemenea, referitor la acțiunile armatei ruse, 58% dintre ruși evaluează pozitiv ceea ce oficial se numește „operațiunea militară specială” și doar 21% consideră că „operațiunea specială” e greșită. 

Totuși când vine vorba de continuarea războiului, publicul rus se împarte însă în două. 45% vrea opțiune militară, în continuare, în timp ce 44% dintre ruși solicită începerea tratativelor de pace.  Dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani, 62% dintre aceștia își doresc tranziția la diplomație, lucru pe care îl cred doar 36% dintre cei cu vârsta de 60 de ani și peste. Cei în vârstă preferă continuarea acțiunii militare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ucraina face progrese în zona Bahmut

Armata ucraineană a anunțat că avansează în jurul orașului Bahmut, din estul țării, unde poartă „o bătălie aprigă” împotriva trupelor rusești de invazie. 

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a declarat că „Avansăm lângă Bahmut și continuăm”.

De asemenea, ministrul adjunct al Apărării în guvernul de la Kiev, Hanna Maliar, susține că „ofensiva forțelor noastre în direcțiile Melitopol, Berdiansk (sud-est – n. red.) și Bahmut continuă”. Aceasta a mai adăugat că „situația din zona Bahmut este din nou fierbinte”, luptele acerbe s-au reluat, iar „inamicul adună rezerve și se agață(...)

cu toată puterea”.

În Kramatorsk crește numărul victimelor

În zona Kramatorsk, de la o oră la alta, crește numărul victimelor. Astfel că, bilanțul a ajuns, joi dimineață, la 12 morți și 65 de răniți. Până în prezent, 11 persoane au fost scose în viață de sub dărâmături.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunțat un atac „terorist” și a anunțat arestarea la fața locului a unui individ care ar fi „coordonat” tirurile rusești.

Citește și: UPDATE Ziua 490 de război în Ucraina: Zeci de bombardamente rusești asupra Ucrainei. Un celebru scriitor a fost rănit în regiunea Kramatorsk

Rușii ascund numărul morților din regiunea Herson

Reprezentanții armatei ucrainene au anunțat că rușii ascund numărul morților din regiunea Herson, în urma inundațiilor pe care le-au provocat prin distrugerea barajului Kahovska, de pe Nipru. Din cauza izbucnirii bolilor virale în teritoriile pe care le controlează, rușii au fost obligați să ia măsuri sanitare și epidemiologice. Invadatorii au angajat abia în ultimele zile muncitori ai serviciilor comunale pentru a demonta resturile și a colecta morții, iar aici au găsit peste 60 de cadavre.

Conform Ucrainei, comandamentul forțelor de ocupație ruse a luat decizia de a îngropa morții în gropi comune fără a preleva probe de ADN și fără a pune vreun însemn la locul îngropării.