Update Ziua 492 de război în Ucraina: Un hocheist din Rusia a fost arestat în Polonia sub suspiciunea de spionaj. Rusia reduce treptat personalul de la centrala nucleară Zaporojie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 mar 2024, 03:25

Un hocheist din Rusia a fost arestat în Polonia sub suspiciunea de spionaj.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Un jucător de hochei din Rusia a fost arestat în Polonia fiind acuzat de spionaj. Rușii reduc personalul din zona centralei de la Zaporojie.

Un jucător rus de hochei, care își desfășura activitatea la o echipă din Polonia, este suspect de spionaj și a fost arestat.

Jucător de hochei arestat în Polonia

Un jucător rus de hochei din campionatul polonez a fost arestat, sub suspiciunea de spionaj în favoarea Moscovei. Potrivit unui comunicat de presă lansat de guvernul de la Varșovia, „bărbatul reținut este un sportiv profesionist de la un club de hochei din prima ligă”, care locuia în Polonia din 2021. În

comunicat mai este precizat că „pe teritoriul Poloniei, a colectat informații, inclusiv prin identificarea infrastructurii sensibile în mai multe voievodate (unități administrative- n. red.)”. 

Citește și: Ziua 492 de război în Ucraina: ONU acuză Ucraina de torturarea civililor. Mai mulți generali ruși au dispărut după revolta Wagner

Jucătorul a fost arestat pe 11 iunie, în voievodatul Silezia, din sudul Poloniei – precizează guvernul, fără a oferi detalii despre echipa de hochei pentru care a jucat. 

Suspectul este a 14-a persoană arestată în cadrul unei anchete privind o „rețea de spionaj care colaborează cu serviciile speciale ruse”. 

Rusia elimină din personalul de la centrala Zaporojie

Potrivit serviciului ucrainean de informaţii militare, Rusia vrea să reducă treptat din personalul de la centrala din Zaporojie, din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, pe care a ocupat-o la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie 2022. 

Printre primii care au părăsit centrala nucleară sunt trei angajați ai companiei nucleare de stat ruse Rosatom, iar ucrainenii care semnaseră un contract cu aceasta au fost, la rândul lor, sfătuiți să plece. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Kievul a acuzat, anterior, Rusia că plănuiește un așa-numit atac terorist asupra centralei, care să provoace eliberarea de radiații. Această acuzație a fost respinsă de Moscova.

Numărul victimelor de la Kramatorsk crește

Ministrul de Interne în guvernul de la Kiev, Igor Klimenko, a anunțat că bilanțul atentatelor cu rachete care a distrus un restaurant din orașul ucrainean Kramatorsk (est) a crescut, joi dimineață, la 12 morți și 65 de răniți.

Serviciile de urgență au numărat doar 60 de răniți și, potrivit acestei din urmă surse, 11 persoane au putut fi salvate de sub dărâmături.

Luptele violente continuă în estul Ucrainei

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de vineri dimineață, că armata ucraineană a lansat, în ultimele 24 de ore, noi atacuri puternice asupra pozițiilor rusești, lovind posturi de comandă inamice, zone de concentrare militară și 13 sisteme de artilerie.

Citește și: Update Ziua 491 de război în Ucraina: 62% dintre tinerii ruși își doresc pace cu Ucraina. Armata ucraineană avansează lângă Bahmut.

Noaptea trecută, Federația Rusă a lansat un nou atac asupra Ucrainei, folosind drone iraniene de tip Shahed și rachete dirijabile antiaeriene S-300. Informațiile despre consecințele acestui atac sunt încă în curs de verificare. În plus, în ultimele 24 de ore, rușii au utilizat șase rachete antiaeriene S-300 asupra infrastructurii civile din Zaporijjia și Ciuhuiv.

De asemenea, reprezentanții de la Kiev au anunțat că în cursul zilei de joi,  invadatorii ruși au lansat asupra pozițiilor trupelor și așezărilor ucrainene 29 de lovituri aeriene și au efectuat 60 de atacuri folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă. Aviația ucraineană, de asemenea, a lansat 11 lovituri asupra unor zone de concentrare militară inamică.