Urgență sanitară mondială! Ce alt virus face ravagii în lume? OMS a făcut anunțul

Autor: Elena Padure
Actualizat: 23 iul 2022, 12:05
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis prelungirea stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională

Stare de urgenţă sanitară, alertă MAE: virusul polio sălbatic se răspândeşte în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională, după analiza care a vizat pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin.

Virusul polio se răspândeşte alarmant

Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prelungit extinderea a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII), după evaluarea recentă cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/ sau derivat

din vaccin.

”În urma evaluării de risc, care ţine cont de zona de călătorie, durata şederii, activităţile desfăşurate şi antecedentele vaccinale, s-a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel: Republica Islamică Afganistan, Republica Islamică Pakistan, Malaysia, Republica Filipine şi Republica Yemen. Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia”, au comunicat cei de la MAE, luni.

Vaccinarea va fi notată pe certificatul internaţional de vaccinări, potrivit Regulamentului Sanitar Internaţional 2005 şi va însoţi documentele de călătorie.

”Este posibil ca persoanele care intenţionează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării”,  au transmis reprezentanții MAE.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vaccinarea se recomandă acelor persoane care călătoresc spre şi dinspre: Republica Angola, Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Central Africană, Republica Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Guineea, Republica Democratică Congo, Uniunea Comorelor, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Ghana, Republica Islamică Iran, Republica Liberia,

Republica Filipine, Republica Mali, Malaysia, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Togoleză, Republica Arabă Egipt, Republica Tadjikistan şi Republica Sierra Leone.

Citeste si: Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată! Cetățenii care se întorc în România, obligați să prezinte testul PCR 

Specialiştii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista ţărilor pentru

care se cere vaccinarea anti polio”, după primirea rapoartelor din ţările respective.

Citeste si: Tulpină COVID rezistentă la vaccin, descoperită în România! Mutația virusului vine din Japonia