Se estimează că jumătate din cazurile de COVID-19 din SUA provin acum de la XBB.1.5, care s-a răspândit deja în întreaga lume. Conform primelor date, subvarianta nu este mai mortală decât omicronul.
A apărut încă o nouă subvariantă de coronavirus: XBB.1.5. Subvarianta se răspândește rapid în Statele Unite, fiind responsabilă pentru 41% dintre cazurile pozitive la COVID-19 la sfârșitul lunii decembrie.
"La începutul lunii decembrie, aproximativ 2% din cazurile din SUA erau cauzate de XBB.1.5.
XBB.1.5 s-a răspândit deja din Statele Unite. Au fost depistate cazuri în mai multe țări europene, printre care Marea Britanie, Germania și Franța. India și Singapore au raportat, de asemenea, cazuri.
"Este probabil ca XBB.1.5 să devină varianta dominantă în Europa, poate chiar până la sfârșitul lunii ianuarie.
XBB.1.5 se transmite mai ușor
XBB.1.5 este o subvariantă a lui omicron, care este în prezent varianta dominantă de coronavirus la nivel global. XBB.1.5 este o subvariantă "recombinantă" a lui omicron, ceea ce înseamnă că conține material genetic de la diferite subvariante de coronavirus.
"De când am descoperit XBB, în urmă cu câteva luni, acesta a evoluat. XBB.1.5 a evoluat cu mutații de evadare, ceea ce înseamnă că virusul este mai bun în a se sustrage imunității", a declarat Hunter.
XBB.1.5 este în continuare neutralizat de celulele imunitare, a spus Hunter, dar sistemul imunitar nu îl recunoaște la fel de bine.
"Este nevoie de mai mult timp pentru ca sistemul imunitar să decidă ce anticorpi să producă pentru a opri reproducerea particulelor de virus XBB.1.5.". Acest lucru este important, deoarece cât de bolnav te îmbolnăvești depinde de cantitatea de virus care circulă în organism", a spus Hunter.
Cu un răspuns imunitar mai lent, XBB.1.5 are mai mult timp să se reproducă, crescând astfel probabilitatea de a dezvolta simptomele COVID-19.
Este XBB.1.5 mai periculos?
Primele indicii din Statele Unite sugerează că XBB.1.5 nu este mai mortal decât alte subvariante omicronice.
"Surse credibile din SUA ne spun că persoanele cu varianta XBB.1.5 nu au simptome COVID mai severe", a declarat Hunter.
Experții sunt îngrijorați de faptul că, dacă XBB.1.5 se răspândește rapid, numărul persoanelor cu simptome severe similare cu cele ale altor subvariante omicron va crește din cauza ponderii infecțiilor.
Potrivit lui Michael Head, epidemiolog la Universitatea Southampton din Marea Britanie, răspândirea noii subvariante vine într-un moment nepotrivit pentru serviciile de sănătate.
"În această iarnă, există deja niveluri ridicate de circulație a majorității virusurilor respiratorii, inclusiv COVID-19 și gripa, în această iarnă. Vor exista consecințe asupra altor domenii ale sănătății [de la XBB.1.5], de exemplu, intervențiile chirurgicale de rutină, unde operațiile vor fi amânate pentru a face față cererilor actuale de asistență medicală", a declarat Head.
Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții de sănătate urmăresc îndeaproape infecțiile și datele din spitale pentru a urmări impactul subvariantei asupra pacienților.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Vaccinuri eficiente împotriva XBB.1.5
Deoarece XBB.1.5 este o subvariantă a omicronului, vaccinarea și/sau infecția anterioară cu COVID-19 va oferi în continuare imunitate sistemică împotriva XBB.1.5.
"Vaccinurile ne oferă în continuare aceeași protecție împotriva îmbolnăvirii grave cu COVID dacă se contractează XBB.1.5. Cu toate acestea, s-ar putea ca noi să fim puțin mai puțin protejați de transmiterea XBB.1.5", a declarat Hunter.
Potrivit experților, COVID-19 este aici pentru a rămâne, ceea ce înseamnă că este probabil ca subvariante precum XBB.1.5 să continue să apară.
"O rată ridicată de vaccinare este crucială pentru a minimiza impactul COVID-19 ca problemă de sănătate publică. Dar, pe termen lung, avem cu adevărat nevoie de un vaccin de "a doua generație" care să protejeze împotriva infecției și îmbolnăvirii cu toate variantele de coronavirus", a declarat Head.
Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!
Citește și: De ce racesti mai usor iarna? Oamenii de stiinta au aflat in sfarsit de ce!
Citește și: Revin restricțiile?! Anunț important de la Comisia Europeană: „Pandemia este încă foarte prezentă!”