Urmează ca bebelușul tău să apară pe lume și ți-e frică de ideea de necunoscut? Sfaturi pentru mămici fără experiență

Autor: Lavinia Medrea

Atunci când apare pe lume un bebeluș, viața ta poate să se schimbe la 180 de grade. La început, s-ar putea să te simți depășită de situație și incapabilă de a gestiona tot ce se întâmplă. Totuși, timpul te va ajuta să te obișnuiești, iar după o perioadă, îți vei aminti cu drag de acele prime momente petrecute împreună cu micuțul tău. Însă, înainte de asta, există o perioadă plină de noi provocări pe care trebuie să le înfrunți. 

Iată cum să faci față provocărilor pe care un nou-născut le-ar putea impune

Creează un spațiu propice pentru bebelușul tău

O cameră ușor întunecată, dar bine ventilată, reprezintă locul în care nou-născutul se va simți cel mai bine, deoarece ochii unui bebeluș nu sunt încă adaptați luminii puternice. Prin urmare, locul ideal pentru un bebeluș este acela unde lumina este moderată. 

Ai grijă de buricul bebelușului

Dintre tratamentele de îngrijire ce trebuie efectuate în această perioadă, cea mai importantă este igiena corespunzătoare a buricului. Bontul cordonului ombilical este un loc care trebuie supravegheat cu atenție în primele săptămâni de viață. Până când acesta cade de la sine, el trebuie tratat ca o rană care se vindecă și – respectiv – care se poate infecta. Acesta va cădea între a cincea și a cincisprezecea zi după naștere, iar până atunci, este necesară îngrijirea adecvată.

Oferă-i hrana necesară bebelușului tău

Nou-născuții sănătoși doresc să mănânce aproape la fiecare oră și jumătate, atât ziua, cât și noaptea. Bebelușul îți poate semnala faptul că îi este foame prin intermediul plânsului. 

Asigură-te că bebelușului tău nu-i este nici frig, dar nici cald

Nou-născuții au pielea rece, deoarece sistemul lor de termoreglare este încă imatur. Acest aspect nu trebuie să te sperie și să te facă să crezi faptul că bebelușul tău îngheață. Camera copilului nu trebuie încălzită suplimentar – temperatura aerului potrivită pentru un nou-născut sănătos este de aproximativ 22 de grade Celsius.

Cumpără-i bebelușului tău un pătuț sau un balansoar confortabil

În primele săptămâni, pătuțul copilului nu trebuie să fie acoperit cu nimic, mai ales cu o plapumă, deoarece există riscul ca acesta să o tragă peste cap și să se sufoce. Este mai bine să-l îmbraci într-un body cu mâneci lungi și să-i achiziționezi un balansoar de bebeluși de la babymatters.ro. în acest fel, nou-născutul nu va răci și va sta mai mult nemișcat, fără riscul de a-și face rău singur. Din motive de siguranță, este mai bine să nu îi pui nicio pernă în pătuț.

Așadar, dacă urmează să naști și simți o senzație incontrolabilă de anxietate și frică, ia-o ca atare și trăiește momentul. Astfel de sentimente sunt normale, mai ales dacă vei fi mamă pentru prima dată în viața ta. Din fericire, informațiile circulă foarte ușor în ziua de astăzi, iar fiecare întrebare își va găsi răspunsul în timp util. Ai încredere în faptul că bebelușul tău va avea parte de toată iubirea și grija din lume și gândește-te la momentul în care îl vei putea ține în brațe pentru prima dată.