Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Inflația a urcat la 16,8%. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Author: Amalia Georgescu

Multe dintre alimentele de bază s-au scumpit în luna noiembrie 2022

Sursa: Pexels.com

Rata inflației a crescut din nou, astfel că a ajuns la 16,8%, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut. Acest lucru a determinat scumpirea alimentelor, ceea ce înseamnă că pentru români urmează cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani.

Se apropie sărbătorile de iarnă, dar în acest an, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru cumpărături. Majoritatea alimentelor s-au scumpit în ultima perioadă, iar rata inflației a ajuns la 16.8%. 

Institutul Național de Statistică anunță că inflația a crescut la 16,8%. Lista alimentelor care s-au scumpit cel mai mult

Veștile venite din partea Institutului Național de Statistică arată că, în comparație cu luna noiembrie a anului 2021, rata inflației a urcat la 16,8% în noiembrie 2022. Acest lucru se traduce, automat, printr-o serie de scumpiri atât la alimente, cât și la diferite servicii.

Datele oficiale arată că în noiembrie 2022, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la alimente ca zahăr, ulei, unt, cartofi, făină, dar prețurile au crescut și la energie electrică sau gaze, potrivit hotnews.ro.

Având în vedere că produsele menționate anterior stau la baza preparării multor rețete pentru masa de sărbători, în acest an, românii care își doresc mese îmbelșugate vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

Specialiștii estimează că urmează cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani.

Institutul Național de Statistică a anunțat că preţurile de consum în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022 au crescut cu 1,3%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 – noiembrie 2022) față de precedentele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) este 13,1%.

Pe lista scumpirilor, zahărul ocupă un loc fruntaș, urmat de energia electrică, unt și uleiul comestibil. Autoritățile au anunțat că au crescut și prețurile pentru produsele de morărit, dar și pentru brânza de vacă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Rata inflației nu a mai fost la un nivel atât de ridicat din anul 2022, potrivit informațiilor oficiale.

Evident, toate aceste scumpiri vor fi resimțite de consumatori, având în vedere că este perioada din an în care se fac cumpărături masive pentru Crăciun și Revelion. Spre exemplu, prepararea unui cozonac va costa mai mult în 2022, având în vedere că au crescut prețurile la făină, ulei, unt și zahăr. Astfel, inclusiv cozonacii din comerț ar putea fi vânduți la prețuri mult mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Mai scumpă este și carnea de porc în acest an, astfel că în fermele românești, prețul unui porc viu a crescut cu 40%. 

Coșul de cumpărături va fi mai scump în acest an, de sărbători 
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Noi scumpiri la alimente, începând cu luna decembrie. În prag de sărbători, românii vor trebui să scoată și mai mulți bani din buzunar

Inflația, în creștere și în Europa 

Nu doar în România s-a constatat o creștere a inflației, ci și alte țări din Europa se confruntă cu acest fenomen. În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în luna octombrie, iar în Europa centrală și de Est se vorbește despre rate ale inflației de 20%- 25%.

La polul opus se află țări ca Elveția, Islanda și Spania, acolo unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale inflației. În Elveția, rata inflației este de aproximativ 3%, în timp ce în Islanda și Spania, rata inflației a coborât sub 7%.

Citește și: Plafonarea prețurilor la energie 2023. Facturi mai mici la energia electrică pentru românii cu mai mulți copii