Urmează două zile libere de la stat pentru profesori și elevi! Ce instituții de învățământ se bucură de minivacanță

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 oct 2023, 12:48

Ce instituții de învățământ se bucură de cele două zile libere din luna octombrie

Elevii și profesorii se bucură de două zile libere după o lună de la începerea noului an școlar 2023-2024.

Cadrele didactice și elevii au parte de câteva zile libere chiar înainte de prima vacanță de la finalul lunii octombrie. Iată care sunt instituțiile ce se bucură de aceste zile libere.

Citește și: Mai multe zile libere pentru elevi în luna octombrie. Când intră aceștia în vacanța de toamnă

Ce instituții de învățământ se bucură de cele două zile libere din luna octombrie

La data de 5 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Educației, motiv pentru care elevii și cadrele didactice primesc o zi liberă, iar această dată pică într-o zi de joi, astfel orele se vor ține doar patru zile în săptămâna aceasta. Există însă și elevi și cadre didactice ce se vor bucura și de o zi de vineri liberă, astfel se leagă de weekend și formează o minivacanță de trei zile.

Doar elevii şi profesorii din Bucureşti se vor bucura și de o zi de vineri liberă, zi în care aceștia vor sta acasă. Motivul pentru care elevii și cadrele didactice din București se bucură de o zi liberă și la data de 6 octombrie este că la această dată se celebrează Sfântul Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Bucureștiului.

Ziua de 27 octombrie este o zi nelucrătoare pentru persoanele din sistemul educațional din România.

" Prin Contractul colectiv de muncă la nivelul grupului de unități al ISMB, ziua de 27 octombrie (Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou) este stabilită ca zi nelucrătoare în sistemul de învățământ de stat din municipiul București.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ca atare, în săptămâna 23-27 octombrie 2023, nu pot fi programate a se desfășura "Săptămâna Școala Altfel" sau "Săptămâna Verde".

Metodologiile privind organizarea acestor două Programe stabilesc că ele trebuie să aibă "o durată de 5 zile consecutive lucrătoare", a anunțat Iuliana Constantinescu, preşedintă a Reprezentanței Sectorului 2 Bucureşti, a Federației Naționale a Părinților, pe pagina ei de Facebook. 

Citește și: Vești bune pentru elevi și profesori. O nouă zi liberă la începutul anului școlar

Ziua Educației este celebrată la data de 5 octombrie

Ziua Mondială a Educației este cunoscută și sub denumirea de Ziua Internațională a Profesorului, iar aceasta are ca și scop conștientizarea importanței și a rolului pe care un cadru didactic îl are în viața copiilor. Ziua Mondială a Educației a fost celebrată pentru prima dată în anul 1994, iar de atunci, această zi importantă este sărbătorită la data de 5 octombrie.

Această sărbătoare a fost desemnată de UNESCO și în această zi se aduce aminte și de semnarea „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor'', ce a dorit abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. În întreaga lume sunt organizate mai multe evenimente și activități dedicate profesorilor, existând țări ce realizează concursuri pentru a câștiga titlul de „profesorul anului”. 

Citește și: Cine sunt elevii care vor primi mai mulți bani în noul an școlar. Anunțul făcut de ministerul Educației