Urmează o nouă săptămână de foc pentru țara noastră. Meteorologii au emis temperaturi de peste 40 de grade. Care sunt zonele afectate

Autor: Diana Bostan

Meteorologii au emis un val de caniculă pentru jumătate din țară.

Sursa: Pixabay

Meteorologii au emis un val de caniculă pentru jumătate din țară. Valul de căldură se intensifică săptămâna viitoare.

România se pregătește pentru o nouă săptămână de caniculă extremă, meteorologii ANM emițând un cod galben ce acoperă jumătate din țară. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius sunt așteptate în zilele ce urmează, aducând un nou val de căldură care se preconizează că va atinge apogeul marți, în regiunile Banat, Oltenia și Muntenia, notează Observatornews.

Citește și: Prognoza meteo azi, 12 august. Val de caniculă și aer greu de respirat în mai multe zone ale țării

Meteorologii au emis un val de caniculă pentru jumătate din țară

După o vară în care temperaturile au bătut recorduri, atingând 39 de grade Celsius în ultimele zile, se pare că nu avem parte de o relaxare în viitorul apropiat. Valul de căldură se intensifică, iar populația trebuie să se adapteze la această realitate fierbinte. Specialiștii în meteorologie avertizează că astfel de temperaturi extreme sunt pe cale să devină o trăsătură obișnuită a verilor din România.

Citește și: Cod galben de caniculă duminică și luni în România! În ce zone se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade Celsius

Pentru a face față acestor condiții severe, autoritățile și experții în sănătate recomandă măsuri preventive, precum hidratarea constantă, purtarea de haine ușoare și deschise la culoare, și evitarea expunerii directe la soare în orele de vârf. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

Oana Catrina, meteorolog ANM, subliniază că lunile iunie și iulie au fost „neobișnuit de călduroase” comparativ cu anii anteriori, cu două valuri de căldură extremă în luna trecută și temperaturi frecvent peste 37-38 de grade Celsius.

„În iulie am avut 15 zile consecutive de căldură extremă și nopți tropicale, cu minime de 29 de grade”,  a spus Oana Catrina, potrivit observatornews.

Cum va fi vremea astăzi

Meteorologii au emis o atenționare de cod galben pentru ziua de 12 august, avertizând asupra unui val de caniculă care va afecta mai multe regiuni din țară. Fenomenele vizate includ temperaturi extreme și disconfort termic ridicat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește și: Meteorologii ANM au emis cod galben de instabilitate atmosferică și disconfort termic în mai multe județe: Furtuni violente și caniculă vor lovi România

Potrivit Meteo România, luni, 12 august, se estimează că în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în majoritatea Munteniei, temperaturile vor ajunge la maxime de 35-37 de grade Celsius.

Astăzi, aceste valori vor fi mai ridicate, izolat atingând chiar 38 de grade. Nopțile vor fi caracterizate de temperaturi tropicale, menținându-se în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Atenționarea subliniază că valul de căldură va continua să afecteze sud-vestul și sudul țării și în zilele următoare, cu un impact semnificativ asupra confortului termic.