Una dintre opțiunile analizate vizează voucherul de vacanță pentru angajații din sectorul public.
Citește și: Beneficiile pe care le pierd angajații! Angajatorii vor renunța la aceste tichete
Tichetele de vacanță vor fi acordate și angajaților din mediul privat
Cele două partide din Coaliție, la sugestia PNL, au examinat posibilitatea de a le elimina în totalitate, de a le oferi doar bugetarilor cu venituri sub 5.000
O veste îmbucurătoare pentru lucrătorii din România este că ar putea exista posibilitatea de a primi vouchere de vacanță gratuite și cei din sectorul privat. Potrivit unui proiect de lege, angajații din mediul privat ar putea să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, oferite de stat.
Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă, dat fiind că aceste beneficii erau tradițional acordate exclusiv în sectorul public. Această măsură este programată să intre în vigoare din anul viitor și are ca obiectiv principal stimularea turismului în țară.
Fiecare final de an aduce angajaților din sectorul public vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Cu toate acestea, dintr-o perspectivă obiectivă, se poate constata că și lucrătorii din sfera privată ar putea beneficia de aceste tichete de vacanță de la bugetul de stat, începând cu anul 2024.
Citește și: O parte din bugetari nu vor mai beneficia de indemnizația de hrană și nici de voucherele de vacanță
Ce presupune proiectul de lege adoptat de Senat
Recent, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că angajații din sectorul privat vor putea beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, chiar dacă acest lucru părea puțin probabil în trecut.
În cazul în care această lege va fi implementată cu succes, aceste tichete ar urma să fie acordate din bugetul de stat în intervalul ianuarie 2024- decembrie 2026.Inițiativa a fost lansată de parlamentari din PSD, PNL și UDMR și urmează să fie discutată, ulterior, de Camera Deputaților, care are rol decizional în acest caz.
Prin urmare, toți lucrătorii din sectorul privat care au un contract individual de muncă vor beneficia de aceste vouchere.
În prezent, lucrătorii din sfera privată au posibilitatea să primească vouchere, dar acestea sunt finanțate din bugetul companiilor la care sunt angajați. Valoarea maximă a acestor tichete poate ajunge până la suma de 13.800 de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a șase salarii minime brute pe teritoriul țării.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, după cum se arată în expunerea motivelor de la baza propunerii legislative referitoare la modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.
Conform propunerii legislative: „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat ”.
Citește și: Noi modificări salariale pentru anumite categorii de bugetari! Ce angajați vor încasa 1.000 de lei în plus?
Pentru ce vor putea fi folosite voucherele de vacanță
Prin urmare, tichetele de vacanță:
Vor avea valoarea de 1.450 de lei și vor fi furnizate anual din fondurile de stat, pentru fiecare angajat.
Acestea sunt utilizabile pentru plata serviciilor turistice precum cazare, masă, transport, bilete de acces la atracții turistice, și altele.
De asemenea, pot fi utilizate pentru procurarea de produse de turism, cum ar fi: îmbrăcăminte, încălțăminte, echipament sportiv etc.
Nu sunt însă valabile pentru achiziționarea de servicii care nu sunt de natură turistică, ca de exemplu cumpărături alimentare sau chirie.
Aceste vouchere pot fi folosite la orice unitate turistică din România care acceptă astfel de tichete.
Termenul de valabilitate este de 12 luni de la data emiterii.
Conform estimărilor, se preconizează că voucherele vor contribui la o creștere în sectorul turistic de aproximativ 5%. Este esențial de adus în vedere că voucherele de vacanță reprezintă o oportunitate deosebită pentru angajații din sectorul privat de a-și petrece concediul în România. Ele oferă posibilitatea de a achiziționa servicii și bunuri legate de turism la prețuri avantajoase.