Uși glisante vs. uși cu balamale: Care este cea mai bună opțiune pentru casa ta?

Author: Lavinia Medrea

Te afli în căutarea ușilor potrivite pentru diverse spații din locuință?

Cea mai mare provocare este să găsești ceva care să se încadreze perfect în design și care să ofere și numeroase avantaje funcționale.

Cele mai utilizate sunt variantele cu balamale, dar există și cazuri în care modelele glisante sunt recomandate. Totuși, e esențial să ai în vedere câteva aspecte importante înainte de a face achiziția. Rămâi până la final și descoperă tot ce trebuie să știi pentru o investiție de lungă durată.

Situații în care să alegi ușa glisantă

Spre deosebire de gama clasică de uși interior classen, variantele glisante pot fi manevrate cu ușurință, chiar dacă nu prezintă balamale de susținere. În schimb, au la bază o șină de glisare și nu necesită spațiu de deschidere în lateral. Tocmai de aceea, sunt ideale în anumite situații:

  • Locuiești într-un apartament îngust, dar vrei să maximizezi efectul vizual. Așadar, poți integra opțiunile glisante pentru a accesa mai ușor biroul personal, livingul sau dressingul. Le poți utiliza inclusiv pe terasă sau în grădină.
  • Vrei să obții un design modern, în ton cu tendințele. Ușile glisante sunt foarte utilizate în amenajările minimaliste, tocmai datorită formelor și finisajelor pe care le prezintă. În plus, suprafața vitrată creează senzația de spațiu.
  • Ai o familie numeroasă. Dacă în casă locuiesc atât copii, cât și vârstnici sau persoane cu dizabilități, ar trebui să te orientezi către soluții flexibile, care să eficientizeze circulația dintr-o cameră în alta.

Pe lista avantajelor pe care le oferă mai pot fi menționate și:

  • Optimizarea compartimentării - Ușile glisante pot fi utilizate ca pereți despărțitori temporari.
  • Eficiență energetică - Tocmai datorită gradului sporit de etanșare, riscul pierderilor de căldură este minimizat.
  • Funcționare silențioasă - Deschiderea și închiderea ușilor nu generează zgomote și nici nu cauzează disconfort.

Situații în care să optezi pentru o ușă clasică cu balamale

Există și situații în care e mai bine să achiziționezi uși intrare casă cu balamale. Iată care sunt cele mai întâlnite:

  • Vrei să îmbunătățești nivelul de securitate - Ușile cu balamale robuste, dotate cu sisteme de închidere calitative, pot oferi o protecție sporită împotriva intrărilor prin efracție. De asemenea, pot prezenta încuietori speciale pentru a preveni accesul copiilor în anumite zone.
  • Nu ești limitat de caracteristicile spațiului - Dacă locuiești într-o casă de mari dimensiuni cu siguranță nu vor exista constrângeri în ceea ce privește amplasarea mobilierului și integrarea ușilor. Poți opta chiar pentru un model mai robust, mai ales la intrarea în casă.
  • Îți dorești un design luxos - Există multe opțiuni pe piață, însă, indiferent de alegere, vei reuși să conferi locuinței o notă elegantă. Dacă bugetul îți permite și își dorești să creezi contraste interesante, investește în alternative cu finisaje deosebite.

Aspecte importante de ținut cont în alegerea unei uși

Încă oscilezi în ceea ce privește achiziționarea ușilor pentru casă? Factorii care te pot ajuta să iei o decizie bine documentată sunt:

  • Materialul - Înainte de toate, evaluează caracteristicile materialului din care este fabricată ușa. Lemnul masiv este rezistent și are un aspect natural. În schimb, metalul este mai ușor de întreținut și se potrivește clădirilor moderne.
  • Zona de amplasare - Gândește-te unde urmează să fie montată ușa și adaptează atât stilul, cât și specificațiile tehnice. În cazul unor uși intrare apartament sunt mai recomandate alternativele cu balamale pentru că sunt mai voluminoase.
  • Izolare fonică/termică - Vrei să reduci costul facturilor de întreținere? Alege o ușă cu un coeficient de transfer termic (Uw) scăzut. De asemenea, ține cont de zona în care locuiești și optează pentru un model care nu produce zgomot.

Atât ușile glisante, cât și cele pe bază de balamale prezintă avantaje diverse. Însă, cel mai bine ar fi să ții cont de sfaturile de mai sus dacă vrei să-ți securizezi investiția!

 


Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!