USL A SARBATORIT CU FAST victoria alegerilor VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 03:27

De pe vremea FSN o alianta politica nu a mai obtinut o asemenea victorie!

USL a castigat peste 60 la suta din mandate la Senat si aproape 59 la suta din fotoliile de deputat, potrivit primelor rezultate oficiale. In fata unei asemenea victorii, mai marii USL erau aseara in culmea fericirii. USL a castigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,08% la Senat, dupanumararea voturilor din 95,83% din sectii, ARD avand 16,58% la Camera si 16,79% din voturi, potrivit BEC. La alegerile de duminica, USL a castigat, la Senat, un numar de 4.286.869
voturi, iar la Camera Deputatilor – 4.179.114 de voturi.

La randul sau, Alianta Romania Dreapta a intrunit, la Senat, 1.198.42 voturi, in timp ce candidatii acestei aliante au reusit sa cumuleze la Camera 1.189.369 voturi. Alti competitori care au intrunit pragul electoral sunt Partidul Popular- Dan Diaconescu, care cumuleaza la nivel national pentru Senat 14,46% din voturi (1.031.890 voturi valabil exprimate) si pentru Camera Deputatilor 13,82% din voturi (985.730
de voturi).

Potrivit datelor partiale prezentate de BEC a intrunit, de asemenea, pragul electoral de 5% la nivel national si UDMR – care a castigat pentru Senat 5,31% din voturile valabil exprimate in toate colegiile de senator( 379.099 voturi), iar pentru Camera Deputatilor 5,21% din voturile valabile( 371.568 voturi).

Potrivit datelor centralizate de BEC pana luni, la ora 13.00, ceilalti competitor electorali care au propus candidati in alegerile parlamentare de duminica nu au reusit sa treaca pragul electoral.
Aceste rezultate au fost obtinute prin centralizarea unui numar de 17.980 sectii de votare din cele 18.762 existente (95,83%).

In tabara invinsilor dezamagirea atingea cote maxime. De la Arad co-presedintele ARD, Mihai Razvan Ungureanu, incerca sa salveze aparentele. De la Targu Jiu, liderul USL, Victor Ponta, anunta ca are de gand sa ramana in fruntea guvernului si ca incepe formarea unei majoritati absolute in Parlament. In schimb, Elena Udrea parea fericita aseara.


Azi dimineata, insa, rezultatele partiale nu ii pareau la fel de favorabile. Contracandidatul USL, Liviu Bratescu, avea mai multe voturi decat Elena Udrea, asa ca acum blonda politicii romanesti poate sa ajunga deputat numai dupa redistribuire. In aceeasi situatie sunt si liderul PD-L, Vasile Blaga si co-presedintele ARD, Mihai Razvan Ungureanu. Cei doi asteapta probabil cu sufletul la gura rezultatele finale sa afle daca vor fi sau nu parlamentari.


In vreme ce liderii partidelor numara mandatele si se gandesc la majoritati parlamentare, presedintele Traian Basescu a plecat la Oslo. Participa alaturi de sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene la ceremonia de acordare a premiului Nobel pentru pace. Pauza politica va fi insa una scurta. Traian Basescu revine in tara azi. De maine are treburi interne importante: trebuie sa cheme la consultari partidele politice pentru a desemna un premier.