Usturoiul este unul dintre cele mai consumate alimente de romani, fiind folosit foarte des pentru a asezona si pentru a da un plus de gust mancarurilor. Usturoiul are o multime de beneficii, fiind considerat de multa lume un adevarat antibiotic natural.
Iata de ce este bine sa consumi usturoi.
Usturoi. Ce beneficii are consumul de usturoi
Usturoiul este aliatul numarul unu al sistemului nostru imunitar, datorita continutului ridicat de alicina, care ii confera si acel miros intepator, care deranjeaza pe multa lume.
Usturoiul este extrem de eficient si in lupta contra ciupercilor, deoarece contine agenti activi sulfurosi care practic dezintegreaza ciupercile parazite.
Daca esti bolnav, poti folosi pana la un anumit punct usturoiul pe post de antibiotic. Usturioul lupta cu succes impotriva diversilor paraziti intestinati, cum ar fi limbricii si tenia, si are capacitatea de a elimina anumite microorganisme, cum ar fi e.
Usturoiul are un efect benefic si pentru piele, par si unghii. S-a demonstrat ca oamenii care consuma frecvent usturoi au pielea mai elastica si unghiile mai tari. Usturoiul combate cu succes si matreata si caderea parului.
Usturoiul ajuta si la prevenirea bolilor de inima.
S-a demonstrat ca reduce hipertensiunea arteriala daca este consumat pe termen lung, de cel putin patru ori pe saptamana, avand un rol vasodilatator. usturoiul combate de asemenea tahicardia si spasmele si reduce sansele de a face infarct miocardic.Nu in ultimul rand usturoiul are capacitatea de a reduce nivelul de LDL, asa numitul colesterol rau, si de a creste nivelul de HDL, colesterolul bun. De asemenea, s-a constatat ca usturoiul poate regla nivelul de trigliceride din sange, datorita agentilor activi din compozitie, si poate preveni formarea de cheaguri.
Poate parea greu de crezut, insa studiile au demonstrat ca usturoiul consumat regulat previne aparitia cancerului gastric, de piele sau de colon, precum si aparitia tumorilor papilare.
In plus usturoiul poate intari oasele si poate accelera vindecarea ranilor.
Citeste si: Mamaliga. Cum sa faci mamaliga perfect, fara cocoloase
Citeste si: Jumari. Ce sunt jumarile si cat de sanatoase sunt
Citeste si: Salata orientala. Reteta secreta de post si de dulce
Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea
Citeste si: Varza calita: secretul care o face moale si usor de gatit
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Usturoi. De ce este bun pentru a scapa de sforait
Poate parea greu de crezut, dar usturoiul poate fi folosit ca tratament impotriva sforaitului. Motivul este unul simplu: usturoiul ajuta la uscarea membranelor mucoase, deschide caile respiratorii iar aerul va circula mai usor.
Mare atentie insa: pentru a-l folosi pe post de tratament pentru sforait, nu trebuie sa consumi usturoiul inainte de culcare, ci trebuie sa il incluzi in alimentatia din timpul zilei, de preferat la pranz.
De ce sa nu mananci usturoi inainte de culcare
Nu este indicat sa consumi usturoi inainte de culcare, iar motivul este unul simplu: usturoiul este un stimulator gastro-intestinal, iar la persoanele sensibile poate provoca iritarea stomacului.
Citeste si: Curățare inox înnegrit. Cum să cureți corect arsura și grăsimea arsă de pe vase
Citeste si: Cartofi țărănești de post. Rețetă veche, din Ardeal
Cine nu trebuie sa manance usturoi
Pe cat de sanatos si benefic este pentru organismul uman, consumul de usturoi nu este indicat chiar pentru toata lumea. Ai mare grija la usturoi daca suferi de boli precum gastrita, diabet, enterocolita, hipoglicemie, artrita sau boli tiroidiene.
De asemenea, cei care iau medicamente anticoagulante sau antiinflamatoare nu trebuie sa consume usturoi, deoarece acesta este vasodilatator. De asemenea, trebuie sa eviti consumul de usturoi daca urmeaza sa fii supus unei operatii in viitorul apropiat.
Tine cont si de faptul ca nu este indicat sa consumi mai mult de patru catei de usturoi cruzi pe zi.
Reteta de pasta de mujdei de usturoi
Iata cum prepari pasta clasica de mujdei de usturoi, perfecta pentru a insoti preparatele facute pe gratar. Ai nevoie de doua capatani de usturoi, 2 linguri de ulei de masline, o lingura de sare.
Incepe prin a curata usturoiul, avand grija ca pe fiecare catel sa nu ramana pielitele transparente. Ulterior pune cateii de usturoi intr-un bol sau intr-un mojar, adauga sare si piseaza-i bine, pana cand obtii o pasta omogena.
La final incepe sa adaugi cate putin din uleiul de masline, amestecand constant foarte bine, pentru ca acesta sa se patrunda in usturoi. Preparatul final ar trebui sa fie o pasta omogena, cremoasa, alba la culoare.
Reteta de mujdei de usturoi lichid
Mujdeiul de usturoi poate fi preparat si in varianta clasica, lichida. Ingredientele si pasii de preparare sunt aceleasi ca cele de mai sus, cu o singura deosebire.
Dupa ce am preparat pasta de mujdei, adaugam dupa preferinte o cana mare de apa plata sau apa minerala. Se amesteca bine cu o lingura, pana cand intreaga pasta se disperseaza in lichid. Pentru un plus de culoare se pot adauga si cateva frunze de patrunjel verde, tocate marunt.
Reteta deosebita de mujdei de usturoi cu mustar
Daca vreti sa va impresionati musafirii, puteti pregati o reteta de mujdei de usturoi mai speciala, pe care nu multa lume o stie. Ingredientele sunt aceleasi: doua capatani de usturoi, doua linguri de ulei de masline, sare, o lingura de mustar.
Se face o pasta de usturoi, urmand pasii descrisi mai sus. La final se adauga lingura de mustar si se freaca foarte bine, pana cand tot continutul se omogenizeaza. Ulterior se adauga treptat a doua lingura de ulei de masline si se amesteca bine, pana cand se patrunde in compozitie.
Pentru un plus de savoare, in functie de preferinte si gust, se poate adauga cateva picaturi de otet sau suc de lamaie; ii va pune in evidenta si mai bine gustul puternic si aroma.
Reteta de mujdei de usturoi cu smantana
Pentru peste, carne sau cartofi, se poate pregati un mujdei cu smantana cremos, care este foarte placut de mancat datorita faptului ca nu are o aroma atat de puternica.
Se prepara pasta de usturoi, dupa care, la final, se incorporeaza o cana de smantana grasa. Smantana se adauga treptat si se amesteca bine, pana cand intreaga compozitie va fi uniforma. Pofta buna!