Utilizarea țigărilor electronice va fi interzisă în spațiile publice

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 mar 2024, 03:05

Mai mulți parlamentari au propus un proiect de lege prin care cer interzicerea utilizării țigărilor electronice în spațiile publice.

Sursa: pixabay.com

Mai mulți parlamentari au propus un proiect de lege prin care cer interzicerea utilizării țigărilor electronice în spațiile publice.

Un proiect de lege, care se află în dezbatere la Senat, propune ca țigaretele electronice și nu numai să fie considerate similare produselor din tutun și să fie interzisă utilizarea lor în spațiile publice.

Țigările electronice interzise în spațiul public

Un proiect de lege, care se află în dezbatere publică în Senat, vrea să modifice definiția fumatului. Astfel, definiția fumatului va deveni “inhalarea voluntară a emisiilor eliberate atunci când un produs din tutun sau un produs similar este utilizat potrivit destinației sale, cu excepția produselor aprobate în scop medical”.

Proiectul definește și produsele similare produselor din tutun. Mai exact, prin produs similar celor din tutun se va înțelege un produs sau sistem asemănător ca mod de utilizare şi scop cu produsele din tutun pentru fumat, cum ar fi dispozitivele destinate fumatului, dar fără a se limita la țigaretele electronice, produsele din plante pentru fumat ori narghileaua fără tutun.

Conform legislației din domeniu, prin fumat se înțelege doar inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe.

Citește și: Piețele mondiale alunecă pe fondul temerilor legate de recesiune!

Ce prevede mai exact noua lege?

Legea 349/2002 interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, astfel că și utilizarea de țigări electronice va fi considerată fumat și va fi interzisă în spațiile publice amintite.

De asemenea, se va interzice în mod expres vânzarea către minori, pe lângă produsele din tutun, și a produselor similare, adică inclusiv a țigărilor electronice.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cu ajutorul noului proiect de lege se vrea și interzicerea reclamei, promovării și a campaniilor de sponsorizare pentru toate produsele din tutun, inclusiv pentru țigările electronice.

Prin noua lege va fi interzisă folosirea țigărilor electronice în spațiile publice închise și promovarea acestora, deoarece, potrivit inițiatorilor, “nivelurile de nicotină și gudron sunt aproape similare cu cele din țigările din convenționale. Studiile in vitro arată că inhalarea produselor de tutun încălzit determină remodelare bronșică, cresc stresul oxidativ și inflamația bronșică. Impactul asupra funcției endoteliale vasculare este similar cu cel al țigărilor convenționale. Produsele din tutun încălzit sunt înalt adictive și carcinogene”.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Cea mai ușoară metodă prin care te poți lăsa de fumat

Fumatul va fi interzis în propria mașină

O nouă lege care interzice fumatul în propria mașină în prezența copiilor ar urma să fie adoptată de Parlament.

De asemene, legea ar putea interzice fumatul în apropierea școlilor și spitalelor, a stațiilor de autobuz, a parcurilor și a terenurilor de sport.

Legea urmează să modifice Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, intitulat ”Fără copii lângă tutun” și propune o restricționare și mai drastică a prezenței fumătorilor în apropierea spațiilor destinate copiilor. Propunerea a fost recent înregistrată la Senat, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.

Propunerea adaugă noi interdicții ” în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă(...) și în locurile de joacă pentru copii ”.

Mai exact, fumatul ar putea fi interzis ” pe terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii, precum şi în proximitatea acestora, în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun, a unităților sanitare şi de învăţământ şi în proximitatea acestora, şi în parcuri, cu excepția spațiilor special amenajate pentru fumat care nu pot depăși 5% din suprafața totală a parcului ”.

Proiectul mai prevede sancționarea celor care aruncă în locuri publice chiștoace de țigări şi de alte deșeuri rezultate din consumul de tutun, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Sursă: avocatnet.ro