Va deveni copilul tau un sociopat cand va creste? Semnele care il dau de gol!

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 10 sep 2020, 14:35

Importanta relatiilor de prietenie din primii ani de scoala.

Intr-un studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) se arata ca relatiile de prietenie in primii ani de scoala vor contribui la ameliorarea comportamentului agresiv al copiilor ai caror parinti au o atitudine dura.

Cercetatorii UCSF au examinat 338 gradinite in sase institutii publice din zona San Francisco Bay si au confirmat legatura dintre prieteniile din gradinita si comportamentele schimbate in bine ale copiilor ai caror parinti au avut un comportament amenintator si punitiv fata de acestia.

Intr-un studiu publicat in revista „Dezvoltare si psihopatologie”, s-a descoperit ca 10 dintre copii au dezvoltat tulburarea sfidatoare opozitionala (ODD), manifestand stari de furie si irascibilitate, un comportament argumentativ si sfidator si pierderea controlului.

Daca este netratat, simptomul ODD poate continua si in perioada adolescentei si a maturitatii. In aceasta situatie, copii vor fi expusi unui nivel mai ridicat de risc pentru comportament antisocial, anxietate, depresie, abuz de substante, infractiuni penale si incarcerare.

Astfel, 71% din copiii care au fost analizati in cadrul studiului au fost expusi la niveluri ridicate de stres cauzat de atitudinea dura a parintilor, in timp ce 29% au experimentat niveluri mai scazute.

Cu toate acestea, copiii care au fost placuti si acceptati de colegii lor de scoala au prezentat mai putine trasaturi comportamentale agresive. Dintre acesti copii, 64% au avut simptome mai diminuate de ODD decat cei care nu au fost placuti de colegii de scoala.

„Acceptarea in cadrul unui grup de colegi creeaza oportunitati de socializare si un sentiment de apartenenta, care actioneaza ca un scut impotriva impactului unei atitudini dure a parintilor”, a explicat Danielle Roubinov, asistent la Departamentul de Psihiatrie al UCSF.