Va fi amânat examenul de Evaluare Națională 2023 pentru clasa a 8-a? Anunț important pentru elevi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 feb 2024, 01:20

Sistemul de educație se află în cea mai mare grevă generală din ultimele două decenii, iar acest lucru ar putea afecta Evaluarea Națională 2023.

Sursa: pexels.com

Din cauza grevei generale cauzată de către profesori, Evaluarea Națională riscă să fie amânată.

Sistemul de educație se află în cea mai mare grevă generală din ultimele două decenii, iar acest lucru ar putea afecta Evaluarea Națională 2023. Riscă elevii clasei a 8-a sa nu mai dea examenul pentru Evaluarea Națională?

Se va amâna Evaluarea Națională 2023?

Consiliului Național al Elevilor a avertizat asupra riscului ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să fie amânate din cauza grevei profesorilor.

Premierul României, Nicolae Ciucă, le-a transmis elevilor, printr-o scrisoare deschisă, că înțelege importanța procesului educațional. De asemenea el a mai adăugat că:

Citește și: Tichete educaționale 2023: Cardurile elevilor au fost încărcate cu 500 de lei

„Momentul ales de liderii sindicatelor din învățământ și declanșarea grevei ne determină, la nivelul Executivului și al coaliției legislative și guvernamentale, să împărtășim preocupările voastre, ale elevilor, dar și ale părinților, privind acest blocaj.

Cei mai afectați sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a și cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde și de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă.

(...).

Știu că educația unui copil este de neprețuit și împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din țară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată.

În ceea ce privește îngrijorarea privind susținerea examenelor de către elevii din anii terminali, înțelegem impactul unor eventuale întârzieri și facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc.

Orice revendicare nu poate și nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului școlar al elevilor și aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înțeleagă și la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, rațiune și consecvență în decizii.

De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar. Sunt convins că nici domniile lor nu își doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate și elevii pe care i-au îndrumat atâția ani vor avea parcursul educațional blocat.

Viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depășim de îndată acest moment și să oferim copiilor accesul neîngrădit la educație”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Din cauza grevei generale cauzată de către profesori, Evaluarea Națională riscă să fie amânată.
[Sursa: pexels.com]

Elevii se tem că examenele naționale vor fi amânate

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă către Nicolae Ciucă prin care atrag atenția asupra situației elevilor care urmează să susțină Evaluarea Națională sau Bacalaureatul: „Trebuie să vă aducem la cunoștința şi vocea elevilor din anii terminali, care arată neliniște în situația în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate.

„Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheța anul şcolar?”- sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi, de la declanșarea grevei.

Soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”.

De asemenea, în scrisoarea transmisă de către Consiliul Naţional al Elevilor se mai arată că: „Solicităm urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului şcolar în curs.

De asemenea, menționăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.

Citește și: Salarii profesori 2023: Cât câștigă în prezent un profesor debutant și ce majorări cer sindicatele?

Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie.

Aşadar, vă rugăm să luați în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demarați consultări constante cu reprezentanții sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectați pe viitor”.

Greva generală a profesorilor continuă și luni, 29 mai 2023.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor, a declarat că „atât timp cât este grevă în școli nu se desfășoară niciun tip de activitate”.

Sursă: hotnews.ro