Vacanța de iarnă pentru elevi începe! Structura anului școlar s-a modificat. Iată când se termină semestrul I

Author: Lavinia Medrea

Vacanța de iarnă pentru elevi începe! Structura anului școlar s-a modificat. Iată când se termină semestrul I

Sursa: Facebook Sorin Cîmpeanu

Conform noului calendar introdus în noiembrie, învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal intră în vacanță de vineri, 24 decembrie, până duminică, 2 ianuarie 2022. Sindicatele, totuși, au cerut prelungirea vacanței.

Elevii şi preşcolarii intră de mâine în vacanţa de iarnă și revin la școală la începutul lunii ianuarie.

Când se termină semestrul I? Structura anului școlar s-a schimbat

Când se termină semestrul I? Structura anului școlar s-a schimbat
[Sursa: PixaBay]

În afară de elevii din ciclurile gimnaziale, liceale, profesionale și postliceale, clasele preşcolare şi primare vor avea vacanţă de iarnă până pe 9 ianuarie 2022. Semestrul I se va termina pe 14 ianuarie, iar semestrul al doilea va începe pe 17 ianuarie.

Elevii vor mai avea vacanță de Paște, primăvara, vineri, pe 15 aprilie 2022, până duminică, 1 mai 2022.

Sindicatele de învățământ vor să protesteze din cauza salariilor mici și a majorărilor umilitoare care urmează să fie făcute

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘SPIRU HARET’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’ au declanşat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea umătoarelor acţiuni de protest faţă de nerespectarea Legii-cadru nr.

153/2017. (…) În funcţie de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acţiune), precum şi de discuţiile pe care le vom avea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, aşa cum ne-a promis domnul Marian Neacşu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor.

Citeste si: Școlile s-ar putea închide pentru încă 10 zile, după sărbători? Octavian Jurma cere măsuri radicale în pandemie

În prezent, personalul didactic se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 şi până în prezent, inflaţia a ajuns la aproximativ 11%!” , spune comunicatul Sindicatelor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Sindicatele din învăţământ sunt de părere că majorarea salarială propusă de Guvern este umilitoare, fiind vorba de doar 65 de lei.

Citeste si: Zile Libere de Crăciun 2021. Cât va dura minivacanța sărbătorilor de iarnă

„Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut”, mai arată comunicatul sindicatelor.

Sorin Cîmpeanu nu este de acord cu prelungirea vacanței de iarnă

Cu toate că peste 130.000 de persoane au solicitat prelungirea vacanței de iarnă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat de ce nu este de acord cu prelungirea ei.

„Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței. Răspunsul asumat este următorul:

Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov. 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.
Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC)
Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.
Avem recunoașterea faptului ca în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”, a declarat Sorin Cîmpeanu.