Vacanță de iarnă prelungită pentru elevi. „Sperăm să nu se ajungă la o grevă” Motivul pentru care elevii ar putea sta mai mult acasă, de sărbători

Author: Laura Macovei
Actualizat: 28 nov 2023, 14:32

Vacanță de iarnă prelungită pentru elevi. „Sperăm să nu se ajungă la o grevă”

Sursa: PixaBay

Vacanța de iarnă este un prilej de bucurie pentru elevi, deoarece au parte de două săptămâni în care nu vor merge la școală și se vor putea bucura de sărbători alături de părinți și prieteni.

Vacanța de iarnă din acest an școlar va începe sâmbătă, 23 decembrie 2023, și se va încheia duminică, 7 ianuarie 2024. 

Vacanța de iarnă a elevilor s-ar putea prelungi

Timp de două săptămâni, elevii vor fi în vacanță, însă aceștia ar putea sta chiar mai multe zile acasă. 

De câteva zile, la Guvern au loc negocieri cu privire la majorarea salariilor sindicaliștilor din învățământ. Aceștia vor o mărire cu 20% de la 1 ianuarie 2024.

În caz contrat, o grevă ar putea avea loc. 

Citește și: Profesorii amenință cu o nouă grevă. Ce s-ar putea întâmpla chiar în vacanța de iarnă

Ultima grevă a sindicaliștilor, care a adus numeroase schimbări în sistemul educațional, a avut loc în mai-iunie 2023. 

Profesorii amenință cu o nouă grevă, dacă salariile nu vor fi mărite de la 1 ianuarie 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Profesorii cer salarii mai mari și așteaptă ca acest lucru să se întâmple începând cu anul viitor. În caz contrat, o grevă este foarte probabil să aibă loc, iar elevii vor sta mai multe zile acasă. 

Cea mai gravă situație este în cazul directorilor de școală sau licee care au ajuns să aibă salarii mai mici decât colegii lor de la catedră.

Mulţi ameninţă cu demisia de anul viitor dacă nu primesc bani în plus,” a transmis Simion Hăncescu, președinte FSLI.

Profesorii nu par îngrijorați de faptul că anumite ore se vor pierde deoarece, cred ei, acestea vor putea fi recuperate în decursul anului. 

„Cam vreo mie de lei între eu director și eu profesorul care aș fi la catedră, dar așteptăm să ni se mărească și nouă salariile.

Nu ar trebui să mai existe încă o grevă pentru copii, dacă noi avem la dispoziția noastră 2, 3, 5 ore într-un an de zile, asta nu înseamnă că ce se pierde printr-o grevă se poate recupera,” sunt vorbele Danielei Voinea, director.

Citește și: Salarii mai mari pentru acești români, de la 1 ianuarie 2024. Cine va primi mai mulți bani începând cu anul viitor

De cealaltă parte, părinții sunt extrem de îngrijorați de o posibilă grevă, deoarece nu mai pot sta acasă cu copiii lor, iar orele pierdute, spun ei, se recuperează foarte greu sau chiar deloc. Aceștia speră ca profesorii să își primească salariile mărite.

„Dacă am intra din nou într-o grevă la nivel național ar fi foarte, foarte multe pierderi la nivelul sistemului. Este absolut normal că actualul guvern să își respecte promisiunea și profesorii să primească,” a transmis Iulian Cristache, reprezentat al Federației Părinților.