Vacanța de vară se prelungește pentru acești elevi! Zona în care școala începe în luna octombrie, din cauza caniculei

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 20 aug 2024, 15:44

Elevii din Italia vor începe școala în octombrie din cauza caniculei care amenință întreaga țară. Părinții sunt nemulțumiți

Sursa: Pixabay

Anul acesta, elevii din Italia vor avea parte de o schimbare majoră în structura anului școlar. Din cauza caniculei care afectează țara, autoritățile au decis ca școlile să se deschidă abia în luna octombrie.

Această măsură a fost întâmpinată cu entuziasm de copii, însă părinții nu împărtășesc același entuziasm. Mai multe asociații de părinți au atras atenția că prelungirea vacanței la trei luni ar putea avea efecte negative asupra copiilor.

Citește și: Calendarul anului școlar 2024-2025 publicat în Monitorul Oficial: Pe ce dată încep cursurile în noul an școlar

Vacanța de vară se prelungește din cauza caniculei

Deși elevii sunt în culmea fericirii, părinții nu împărtășesc aceeași bucurie din diferite motive. Principalele preocupări vizează costurile ridicate ale centrelor de vară, care vor trebui acoperite integral de familii, dar și lipsa de vacanță pentru părinți pe o perioadă atât de îndelungată.

Din acest motiv, au fost inițiate mai multe campanii de strângere de semnături pentru a solicita o revizuire a calendarului școlar.

„Vacanța școlară foarte lungă”, se arată într-o petiție care a strâns 60.000 de semnături, „multiplică inegalitățile, favorizează pierderea competențelor cognitive și relaționale ale fetelor, băieților și adolescenților și descurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți obligați să jongleze cu tabere de vară costisitoare și cu lipsa de alternative la prețuri reduse.”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Totuși, decizia rămâne fermă, întrucât canicula a pus stăpânire pe întreaga țară și amenință sănătatea copiilor. 

„Cu această arșiță este absurd să începem lecțiile la mijlocul lunii septembrie, mai bine octombrie. Avem nevoie de bun simț și previziune. Ciclurile de producție trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administrația publică trebuie să inițieze aceste schimbări în funcție de climă”, explică Marcello Pacifico, președintele Anief, potrivit  BZI.

Când se întorc elevii români la școală

În România, structura anului școlar 2024 – 2025 rămâne organizată pe module și săptămâni de cursuri. Elevii români vor începe școala pe data de 9 septembrie 2024, cu cinci module separate de cinci vacanțe, urmând ca vacanța de vară să înceapă oficial pe 20 iunie 2025.

Citește și: Calendarul vacanțelor școlare din 2025. Vacanța de iarnă se termină pe 7 ianuarie

În această perioadă, vor avea loc și programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, iar unitățile de învățământ vor avea flexibilitatea de a alege cinci zile consecutive pentru desfășurarea acestora.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.