Pandemia de coronavirus a schimbat felul în care s-au desfășurat cursurile, iar pentru că multe școli s-au închis din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19, profesorii au trecut la predarea online. Deși elevii au participat în continuare la ore, materia a fost redusă, iar pentru a recupera pierderile din ultima perioadă, Ministerul Educației este în căutarea celor mai bune soluții. Ce anunț a făcut ministrul Sorin Cîmpeanu?
Trimestre în loc de semestre și vacanța de vară mai scurtă? Sorin Cîmpeanu, anunț despre structura anului școlar 2021-2022
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că sunt luate în calcul o serie de modificări cu privire la structura anului școlar 2021-2022, dar și 2022-2023. Deși în prezent s-a luat decizia ca anul școlar următor să înceapă pe 13 septembrie, Sorin Cîmpeanu a menționat că dacă vor exista propuneri din partea principalilor parteneri de dialog social ai Ministerului Educației, data ar putea fi schimbată, iar elevii s-ar putea întoarce în bănci
Ministrul Educației a anunțat că vor avea loc consultări cu privire la felul în care va fi structurat anul școlar 2021-2022 și că sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv revenirea la trimestre.
„Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021- 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.
Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021- 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.
Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.
În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022- 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.
Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor.”, este mesajul pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a postat pe facebook.
Citeste si: Anunt de ultima ora despre vacanţa de vară! Ce a declarat fostul ministru al Educaţiei