Decizia ar urma să aibă o fază de adaptare, care să le permită persoanelor nesigure să se vaccineze până la jumătatea lunii martie.
„După aceea, vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a mai declarat oficialul.
Vaccinarea anti-COVID-19, obligatorie în Austria
„Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie pentru cei de peste 18 ani”, a declarat șeful conservator al Guvernului la Viena.
„Este un proiect sensibil, dar conform Constituţiei, și care necesită o fază de adaptare, menită să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lui martie”, a precizat acesta.
„După aceea vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Luată un timp în calcul, vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată şi numai adulţii vor fi vizaţi de măsură”, a declarat liderul conservator în prezentarea proiectului de lege, care urmează să fie introdus joi de Parlament.
Certificatul verde devine obligatoriu pentru anumite categorii profesionale, de populaţie sau de activităţi. Măsura a intrat în vigoare până acum în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia şi Micronezia.
Vaccinarea obligatorie, introdusă din cauza aglomerării spitalelor
Guvernul austriac a explicat că această măsură a fost luată din cauza aglomerarării spitalelor şi din dorinţa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar duce la atingerea unei imunităţi colective. Persoanele care sunt exceptate de la obligativitatea vaccinării sunt cei care au contraindicații medicale.
Sesizarea excepţiilor în registrul naţional al vaccinărilor se va putea face doar de la începutul lunii aprilie, a transmis organismul însărcinat cu colectarea datelor.