Se estimează că a treia etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid va ăncepe în aprilie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Inainte va trebui să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.
Cine va beneficia de vaccin
A treia etapă a imunizării va cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu sunr în categorii de risc.
Valeriu Gheorghiță a declarat că în categoriile vulnerabile sunt circa 4 milioane de persoane, iar numărul estimat al celor din domeniile esențiale este de circa 1,5 milioane.
„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale.
În România vor exista aproape 1.000 de centre de vaccinare. Capacitatea de vaccinare a acestor centre va ajunge la 150.000 de persoane vaccinate pe zi. Numărul va depinde, însă, de cantitatea de vaccin care va putea fi livrată de firmele producătoare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce a declarat Valeriu Gheorghiță
Gheorghiță a adăugat că oamenii se vor putea programa să se vaccineze la centrul cel mai apropiat de locuința lor și că au și posibilitatea ca, dacă știu că în momentul rapelului vor fi în altă localitate, să se programeze în acea localitate pentru a doua doză.
„În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării
Citeste si: Testul care îți spune în 10 secunde dacă ai COVID-19. Unde există și când ar putea fi achizitionat?
„Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a concluzionat el.
Citeste si: Persoanele care refuză vaccinarea vor fi discriminate? Răspunsul lui Raed Arafat