Vaccinarea obligatorie: Personalul medical nevaccinat va suporta costul testelor

Autor: Redactia WOWbiz
Actualizat: 27 iul 2022, 23:35
Vaccinare obligatorie
Sursa: PixaBay

Prim-ministrul Florin Cîţu, a făcut noi declarații în ceea ce privește vaccinarea obligatorie anti-covid. Franța și Grecia au adoptat vaccinarea obligatorie pentru tot personalul medical.

În urma unor declarații de presă, Premierul Florin Cîțu a vorbit în contextul pandemiei de Covid-19, a variantei Delta. După ce mai multe țări, precum Franța sau Grecia, au ales vaccinarea obligatorie a populației, prim-ministrul Româmiei a răspuns întrebărilor cu privire la situația imunizării în România.

Premierul a ținut să menționeze că România are cea mai mică rată de infectare din Europa.

Acesta a declarat că, în ceea ce priveşte vaccinarea personalului medical,  soluția pentru cei care refuză imunizarea prin vaccin, să fie testaţi anti-COVID şi să suporte singuri costul testelor: ” În ceea ce priveşte vaccinarea în rândul personalului medical, ştiţi foarte bine că există propunerea că să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii”,
a declarat Florin Cîţu, marţi, la Palatul Victoria. 

Citeste si: Vaccinarea devine obligatorie și în România? Ce se întâmplă cu persoanele care refuză imunizarea

Românii obligați să se vaccineze?

Momentan, aceasta afirmație nu este stabilă, întruât, potrivit declarațiilor premierului, Florin Cîțu, România înregistrează cea mai mică rată de infectare din UE. Astfel că, pentru perioada actuală nu se pune problema vaccinării obligatorie a românilor.

În acest moment, țara noastră nu se află pe lista zonelor grav afectate de această mutație, însă autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, pentru următoarea perioadă. Tulpina Delta a juns și în România, la nivel național au fost depistate până acum 87 de cazuri de infectare cu tulpina Delta și trei persoane dintre acestea au decedat. Victimile nu erau vaccinate. Cele mai multe cazuri sunt în 18 focare din 7 județe, Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care a precizat că nu există  transmitere comunitară susținută la nivel național. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Răsturnare de situație: Bani pentru cei care acceptă să se vaccineze. Despre ce sumă este vorba?

Franța și Germania au ales vaccinarea obligatorie!

Începând cu data de 1 septembrie 2021, în Grecia, tot personalul sanitar va trebui să fie vaccinat. Tot în Grecia, personalul din căminele de bătrâni care nu s-a vaccinat până în prezent va trebui să o facă în perioada ce urmează sau va fi suspendat începând cu 16 august.

În Franța, momentan, vaccinarea a devenit obligatorie doar pentru personalul medical.

Franţa a trecut de la un număr mediu de 400.000 de vaccinări pe zi la sfârşitul lunii mai, la aproximatic 165.000 pe zi în prezent. Președintele Franței, Emmanuel Macron a precizat că în cazul în care imunizarea la nivel național nu crește suficientă, va fi introdusă „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”, potrivit declarațiilor acestuia de luni seară.

Ce spune expertul în sănătate publică, Răzvan Chercheș, despre această decizie?

Răzvan Chercheș nu este de acord cu varianta adopotată de francezi: ”Franța face obligatorie vaccinarea personalului medical+ călătoria cu trenul sau accesul în cinema este condiționat de statutul de vaccinat sau un test negativ, opinia mea este că ar funcționa mai bine abordarea pozitivă- oferirea de recompense/facilități pentru cei vaccinați, în loc de pedepsirea celor nevaccinați”, a spus acesta într-o postare pe Facebook.