Vaccinul anti-Covid-19 poate duce la infertilitate? Valeriu Gheorghiță, noi precizări: „De câteva luni...”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 iul 2022, 06:40
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID
Sursa: Facebook

Vaccinul anti-Covid-19 a stârnit foarte multe controverse și chiar au apărut informații potrivit cărora ar putea duce la infertilitate. Care este adevărul?

Pentru că s-a vorbit foarte mult în spațiul public despre efectele pe care vaccinul anti-Covid-19 le poate avea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a decis să lămurească anumite aspecte care îi pot induce în eroare pe români. Ce a spus despre ipoteza potrivit căreia vaccinul anti-Covid-19 ar putea duce la infertilitate?

Există sau nu o legătură între vaccinul anti-Covid-19 și infertilitate?

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a făcut noi precizări referitoare la riscurile asociate acestui vaccin. Valeriu Gheorghiță a precizat că acest ser nu poate duce la infertilitate, așa cum s-a vehiculat în spațiul public și că este vorba doar despre o dezinformare. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a subliniat că nu există studii care să demonstreze acest lucru și că este nevoie ca oamenii să asculte părerile avizate și să țină cont de sfatul medicului, având în

vedere că doar cadrele medicale pot prezenta un punct de vedere corect în legătură cu efectele pe care le pot avea vaccinurile anti-Covid-19.

Citeste si: Ce au descoperit specialiștii în cazul persoanelor care nu prezintă efecte secundare după vaccinul anti-Covid-19?

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Nu există asemenea risc.

Este o gravă dezinformare care se propagă în spaţiul public. Pe platforma naţională vaccinare-covid.gov.ro există un material foarte detaliat, la “Doza de claritate”, care demontează această informaţie, care de câteva luni circulă sau a circulat, dar în perspectiva autorizării la copii, evident capătă din nou amploare. În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme, dar care nu au nicio bază ştiinţifică care să certifice acest lucru.
Este nevoie în şcoală, în general, să existe o colaborare fie cu medicul de şcoală, fie cu pediatrii, care să explice copiilor, dar şi părinţilor, poate în acele şedinţe cu părinţii, online să fie invitat un medic şi să explice punct cu punct principalele aspecte legate de beneficiile vaccinărilor, de riscuri, care este profilul de siguranţă.”
, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, potrivit alephnews.ro.

Deși pot să mai apară reacții adverse, Valeriu Gheorghiță a explicat că nu poate fi vorba despre infertilitate și că cei care își doresc să se vaccineze nu ar trebui să își facă griji în legătură cu acest lucru.

Citeste si: OFICIAL! Pașaportul COVID a fost aprobat în UE. Documentul va putea fi folosit pentru călătorii începând cu luna IUNIE