Ministrul Sănătății anunță cu mândrie că vaccinul anti-HPV va putea fi obținut cu o compensație de 50%.
Vaccinul va fi disponibil începând cu data de 1 octombrie 2023, acesta putând fi obținut de la farmacie, cu rețetă de la medicul de familie.
Anunț de ultim moment. Vaccinul anti-HPV va fi compensat pentru femeile cu vârste între 19-45 de ani
Citește și: Care sunt cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală și cum să le previi?
„ Pe bază de prescripţie medicală, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral (vaccinul gripal- n.red.). Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la Direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la Direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut.
Cum se administrează vaccinul anti-HPV
Vaccinul poate fi obținut de la farmacie, cu ajutorul rețetei de la medicul de familie. Pentru cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 și 12 ani, atât pentru băieți, cât și pentru fete.
Vaccinul se administrează în mai multe doze, la recomandarea medicilor. Numărul dozelor depinde de vârstă:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
- vârstă mai mică de 15 ani: 2 doze- doza 1 la 11-12 ani. Doza 2 trebuie să fie la minimum 6 luni de la prima doză, frecvent la 6-12 luni de la prima doză.
- vârstă peste 15 ani: 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slăbit). Doza 2 trebuie administrată la cel puțin 1 lună de la prima doză, iar doză 3 la cel puțin 3 luni după doză 2. Este important să fie administrate toate cele 3 doze pentru a fi adecvat protejat.
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus cu transmitere sexuală, responsabil pentru al treilea cel mai frecvent tip de cancer din România: cancerul de col uterin. HPV afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.
În fiecare an, cel puțin 4.300 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, fiind raportate cel puțin 1.900 de decese.