Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că ne putem proteja împotriva gripei sezoniere și prin măsurile anti-COVID – mască și distanțare.
Citeste si: Ce se intampla cu cei care REFUZĂ să se vaccineze! Decizia drastică luată în România
Cum va funcţiona vaccinarea antigripală în acest an?
Valeriu Gheorghiță a anunțat că vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu vaccinul anti-COVID, dar în brațe diferite.
Mai mult, medicul a anunțat că odată cu începerea sezonului de gripă, românii vor avea din nou la dispoziţie vaccinul antigripal, ce poate fi făcut la medicul de familie. Cum se împacă acesta cu vaccinurile anti-COVID.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, afirmă că “răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală”, astfel că persoanele aflate în grupe de risc trebuie să se vaccineze în continuare împotriva gripei.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Totuşi, medicul militar confirmă faptul că masca de protecţie, distanțarea şi evitarea zonelor supraaglomerate au influenţat mult sezonul antigripal de anul trecut, în sensul că au fost mult mai puţine cazuri faţă de anii precedenţi.
Valeriu Gheorghiţă indică faptul că românii care doresc se pot vaccina la medicul de familie, atât împotriva gripei sezoniere, cât şi a COVID-19, la aceeaşi vizită. O persoană se poate vaccina împotriva celor două afecţiuni “în brațe diferite, fără absolut nicio problemă ”, a spus medicul la Digi24.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus la Digi24 că vaccinul anti-COVID nu protejează și împotriva gripei, astfel, serul antigripal este în continuare necesar persoanelor vulnerabile.
“Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră.
Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie.
Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19.
Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a declarat, luni seara, Valeriu Gheorghiţă.