Vaccinul dezvoltat de Pfizei/BioNTech împotriva subvariantelor Omicron ar putea fi aprobat peste câteva săptămâni

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 10 mai 2023, 07:15

Vaccinul împotriva subvariantelor Omicron ar putea fi aprobat

Sursa: Istock

Alianța Pfizei/BioNTech a creat un vaccin împotriva subvariantelor Omicron BA.4/5. Acesta ar putea fi aprobat în săptămânile care urmează chiar de către EMA, Agenția Europeană a Medicamentului.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar urma să aprobe, în această toamnă, vaccinul dezvoltat de către Pfizer/BioNTech, împotriva subvariantelor Omicron.

Un nou vaccin împotriva Covid a fost dezvoltat

Ultimele subvariante Omicron sunt cele care se răspândesc cel mai ușor, iar vaccinul ar urma să împiedice acest lucru.

„EMA se aşteaptă să primească o cerere cu privire la vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluat în vederea unei eventuale aprobări rapide în toamnă”, a declarat AFP, conform news.ro.

În altă ordine de idei, Alexandru Rafila a anunțat că centrele de vaccinare se vor redeschide în România, pentru ca oamenii să poată avea acces mai rapid la procesul de imunizare.

Centrele de vaccinare vor fi organizate în instituțiile medicale

„Sunt convins că în această toamnă, mai ales dacă va veni vaccinul cu noua formulă și va exista interes pentru vaccinare, acest inconvenient va fi depășit, noi ne organizăm ca să putem să facem vaccinare și în alte instituții medicale cu excepția medicilor de familie.

Citeste si: Un nou virus a fost descoperit în China. Acesta face parte din familia altor două virusuri mortale

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

O să promovăm acte normative în acest sens încât toate unitățile medicale să poată să organizeze centre de vaccinare și împotriva COVID ca să nu existe știu eu limitarea accesului oamenilor la vaccinare să trebuiască să meargă la 50 de km să se vaccineze să se poată vaccina mult mai aproape de domiciliu. (…) Suntem medici, avem pacienți pe listă și măcar pacienții de pe listă ar trebuie să îi vaccinăm dacă ei doresc.

Vaccinul împotriva subvariantelor Omicron ar putea fi aprobat
[Sursa: Istock]

Așa cred eu. (…) Ca să putem să controlăm această campanie de vaccinare, nu în sensul controlului, ci în sensul oferirii accesului la vaccinare pentru pacienți vom deschide centre de vaccinare în unități medicale. Dar vă aduc aminte că și cabinetul medicului de familie este totuși o unitate medicală”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, conform agerpres.ro.

De asemenea, Alexandru Rafila a menționat faptul că n oile vaccinuri împotriva COVID-19 urmează să ajungă în țara noastră în următoarea perioadă.

În plus, ministrul a mărturisit că se vor promova acte normative, deoarece dorește ca toate unitățile medicale să poată să organizeze centre de vaccinare și să nu se limiteze accesul oamenilor la vaccinare.

Citeste si: Revoltător! Alexandru Rafila recunoaște că pacienții sunt puși în pericol de bacteriile din spitalele românești

„Până astăzi, 66.262 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 09.08.2022 (10:00) – 10.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 26 decese (17 bărbați și 9 femei), dintre care 1 deces raportat anterior intervalului de referință. Dintre cele 26 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 6 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani și 12 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 10 erau vaccinați”, au precizat reprezentanții autorităților.