Vaccinul pentru Covid-19 al companiei Moderna ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului, au declarat luni oficiali ai companiei americane, după anunţarea începerii fazei finale a unui studiu clinic pe 30.000 de participanţi, pentru demonstrarea siguranţei şi eficacităţii, acesta fiind ultimul obstacol înainte de obţinerea aprobîrii din partea autorităţilor de reglementare, transmite Reuters.
Acţiunile Moderna au crescut cu 7,5% în urma anunţului.
Moderna, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed.
Peste 150 de vaccinuri candidate pentru noul coronavirus se află în diverse faze de dezvoltare, iar circa două duzini sunt pregătite pentru testarea pe oameni.
Pfizer şi Johnson & Johnson lansează în această lună studii clinice în faze avansate pentru vaccinurile lor pentru Covid-19. AstraZeneca a anunţat că va începe în această vară studii clinice pe scară largă a vaccinului său candidat pe care îl dezvoltă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford.
“ Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul american ”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins, într-un comunicat în care a fost anunţat studiul clinic de
fază a III-a al Moderna, potrivit news.ro.Producătorii cresc producţia de vaccinuri candidate în timp ce efectuează testele clinice, pentru a răspunde cât mai curând la acest virus care se răspândeşte rapid în lume.
Covid-19 a omorât aproape 650.000 de oameni în toată lumea şi a provocat o criză economică globală.
Moderna ar putea avea pregătite milioane de doze de vaccinuri atunci şi dacă vaccinul va fi considerat sigur şi eficace, a spus Collins reporterilor, într-o convorbire telefonică.
Compania ar urma să livreze în acest an circa 500 de milioane de doze de vaccin şi posibil până la 1 miliard de doze pe an din 2021, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel, în aceeaşi conferinţă.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Doua vaccinuri pentru Covid-19 intra in evaluare rapida. Cand vom avea vaccinul salvator
Studiul clinic pe scară largă trebuie să evalueze siguranţa vaccinului mRNA-1273 şi să determine dacă poate preveni simptomele Covid-19 după două doze.
Anthony Fauci, cel mai important oficial american în domeniul bolilor infecţioase, a declarat că rezultatele studiului clinic ar putea fi disponibile până în noiembrie sau chiar mai devreme.
Voluntarii participanţi la acest studiu vor primi două injecţii la o diferenţă de 28 de zile, de 100 de micrograme de vaccin mRNA-1273 sau placebo.
Rezultatele unui studiu clinic de mică amploare publicat la începutul acestei luni au arătat că voluntarii care au primit două doze de vaccin al Moderna au avut niveluri de anticorpi împotriva noului coronavirus mai mari decât media observată la persoane care s-au recuperat după Covid-19.
Vaccinul candidat al Moderna foloseşte ARN mesager sintetic (mRNA) care mimează suprafaţa coronavirusului şi învaţă sistemul imunitar să îl recunoască şi să neutralizeze. Tehnologia permite o dezvoltare şi o producţie mai rapidă comparativ cu cea a vaccinurilor tradiţionale.
Reţeaua pentru prevenţia Covid-19, un program finanţat de guvernul SUA format de NIH, a anunţat că intenţioneză să înceapă câte un studiu clinic pentru un vaccin candidat destinat Covid-19 cu cel puţin 30.000 de participanţi în fiecare lună până în toamnă.
Citeste si: S-a descoperit vaccinul izbavitor contra COVID-19? Marea Britanie a achizionat deja 90 de milioane de doze!