Potrivit reprezentanților campaniei de vaccinare anti-Covid din România, Vaccinul Johnson & Johnson este sigur și eficient. Concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului de luni, 20 aprilie, în ceea ce privește vaccinul anti-COVID al companiei Johnson&Johnson, singurul care se administrează într-o singură doză.
Vaccinul Johnson & Johnson primește undă verde în România
Autoritățile din domeniul sanitar au afirmat că raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.
Concluzia vine în ciuda unor afecțiuni, precum tromboză și trombocitopenie, care au fost întâlnite în cazul unor pacienți imunizați cu acest ser. Aceste cazuri sunt, însă, foarte rare, fiind raportate 8 în SUA după 7 milioane de administrări.
Efectele adverse au fost întâlnite în special la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.
Factorii de risc care predispun la apariția acestor evenimente nu sunt încă determinați, potrivit romaniatv.net.
Astfel, specialiștii recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:
– dificultăți de respirație;
– durere în piept;
– umflarea picioarelor;
– durere abdominală puternică și persistentă;
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
– dureri de cap persistente;
– vedere încețoșată;
– pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.
Citeste si: Vaccinul Johnson & Johnson a ajuns și în România! Este singurul pentru care este necesară o singură doză
Johnson&Johnson va începe vaccinarea în Europa. Anunţul făcut de EMA
Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul pentru acest vaccin vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare.
Compania Johnson&Johnson va începe vaccinarea și în Europa, după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului. Ei au confirmat că serul poate fi folosit, deoarece beneficiile acestuia sunt mai mari decât riscul producerii unor cazuri foarte rare cheaguri de sânge, transmite Reuters.
Citeste si: Începe vaccinarea anti-covid la medicul de familie. Iată cum se va proceda
În America, utilizarea vaccinului Johnson&Johnson a fost temporar oprită săptămâna trecută, după ce s-au raportat cheaguri rare de sânge la nivel cerebral, combinate cu un număr scăzut de trombocite la şase femei. Aceste cazuri au determinat, de asemene, o întârziere în lansarea vaccinului în Europa.
Citeste si: Virusul care face ravagii în România! E mai grav decât COVID-19