Campania de vaccinare împotriva noului Coronavirus este în plină desfăşurare în majoritatea ţărilor din lume. În acest context, producerea dozelor de vaccin este mai importantă ca oricând. Cercetătorii din Rusia au înregistrat recent un nou vaccin, şi anume EpiVacCorona.
Două vaccinuri din Rusia, Sputnik V şi EpiVacCorona
După fază I și II de testare a noului vaccin au fost publicate rezultatele obţinute.
"Eficacitatea vaccinului este alcătuită din eficacitatea sa imunologică și cea preventivă. Conform rezultatelor din prima și a doua fază a studiilor clinice, eficacitatea imunologică a vaccinului EpiVacCorona este de 100%", potrivit Rospotrebnadzor.
În faza I și II au fost analizate siguranța, efectele secundare și imunogenitatea potențialului vaccin la 100 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. În mod normal, testele de vaccin în stadiu iniţial se bazează pe analize de sânge, care arată cum răspunde sistemul imunitar al participanților care nu au fost expuși la virus.
Citeste si: Cât timp te protejează, de fapt, vaccinul anti-COVID
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Rusia testează EpiVacCorona de anul trecut
Testele pentru vaccinul EpiVacCorona, dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, au început în noiembrie, anul trecut.
Tot atunci, oficialii de la Moscova declarau că celălalt vaccin aprobat, Sputnik V, are o eficienţă de 92% în protejarea oamenilor de COVID-19, pe baza rezultatelor intermediare.
Autorităţile din Rusia au declarat că pot inocula 60% din populație împotriva COVID-19 în acest an.
Deși vaccinul Sputnik V a fost ușor accesibil la Moscova, distribuirea în toată țara a fost lentă. Președintele rus Vladimir Putin a aprobat începerea vaccinării în masă, săptămâna aceasta.Citeste si: Care sunt reacțiile adverse ale vaccinului Moderna? Propectul a apărut şi în română
Începând din luna martie, vaccinul EpiVacCorona va fi utilizat pentru imunizarea în masă, conform declaraţiilor vicepremierul Tatiana Golikova.
Citeste si: Când ne întoarcem la viața normală? Klaus Iohannis: "Revenirea la o viața normală este posibilă dacă..."