Specialiștii nu s-au așteptat ca primul vaccin împotriva SARS-CoV-2 să fie așa bun. Chiar și Ugur Șahin, cofondatorul BioNTech s-a îndoit de eficiența serului. Astfel s-a dovedit că vaccinurile care au la bază ARN mesager chiar sunt eficiente. Presa americană scrie că acesta ar putea fi începutul unei revoluții a vaccinării.
Revoluția vaccinurilor la nivel mondial
Sfârșitul anului 2020 venea cu vești neașteptate despre apriția primului vaccin împotriva virusului coronavirus.
Realizarea vaccinurilor de cărtre companiile BioNTech și Moderna au spulberat orice mit, serurile au fost produse într-un timp extrem de scurt. Niciuna dintre aceste companii nu erau cunoscute înainte de pandemie, ba chiar, niciuna dintre ele nu au avut vreun medicament aprobat înainte.
Specialiștii erau convinși că vaccinurile pe bază de ARNm, care folosesc instrucțiuni genetice simple ca sarcină utilă, ar putea fi cu mult peste vaccinurile tradiționale, care adesea se bazează pe virușii vii.
Eficiența vaccinurilor pe bază de ARNm ar putea fi doar începutul, astfel tehnologia promite să îndeplinească aceeași sarcină ca și vaccinurile tradiționale cu care am fost obițnuiți până la începutul pandemiei, însă acestea vor fi mult mai rapide.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
”Poți avea o idee dimineața și un prototip de vaccin până seara. Viteza este uimitoare ”, spune
Daniel Anderson, cercetător în terapia ARNm la MIT.Planurile companiei Bill Gates
Înainte de pandemie, mai multe organizați, inclusiv fundația pe care Bill Gates o deține, sperau să direcționeze ARNm în bolile mortale pe care industria farmaceutică le-a ignorat, precum febra dengue.
Specialiștii se bazează pe o știință mult mai avansată și speră că se va găsi un vaccin anti-gripal mult mai eficient, ba chiar un vaccin împotriva virului HIV. ARNm ar putea face ”face ca toate aceste lucruri pe care le speram să devină parte din viața de zi cu zi”, afirmă Amesh Adalja, expert în boli emergente la Centrul Johns Hopkins.
Deși întreaga lume rămâne axată pe lansarea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2, cercetările pentru viitoarele vaccinuri care au la bază ARNm, pentru o varietate de alte boli, a început deja.