Val de cutremure în România și Bulgaria. Ce magnitudine au avut acestea?

Author: Cristina Mocanu

Vineri spre sâmbătă, noaptea, în România și în Bulgaria s-au înregistrat mai multe cutremure.

Sursa: pixabay.com

În noaptea dinspre 27 și 28 iulie 2023 au avut loc mai multe cutremure în Bulgaria și România.

Vineri spre sâmbătă, noaptea, în România și în Bulgaria s-au înregistrat mai multe cutremure. Care a fost cel mai puternic și ce magnitudine a avut?

Mai multe cutremure au avut loc în Bulgaria și în România

Vineri spre sâmbătă noaptea, perioada 27 și 28 iulie 2023, a avut loc un val de cutremure în Bulgaria și în România.

Primul cutremur a avut loc la ora 22:40:46 (ora locală a României), pe data de 27 iulie 2023, în Bulgaria și a avut o magnitudine de 3.4 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 12,2 km. Acesta a avut loc în apropierea orașelor: 4km SE de Dobrich, 35km N de Varna, 81km E de Shumen, 95km SV de Constanța.

Al doilea seism s-a produs la ora 23:08:51, ora României, pe data de 27 iulie și a avut o magnitudine de  2.8 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de de 16.2

km, în apropierea orașelor: 2km SE de Dobrich, 37km N de Varna, 81km NE de Shumen, 94km SV de Constanța.

Cel de-al treilea seism a avut loc în Muntenia, în zona Buzăului, în jurul orei 00:44:08 (ora locală a României), pe data de 28 iulie 2023. Acesta a avut o magnitudine de 2,6 km grade pe scara Richter și s-a manifestat la o adâncime de 19.1 km, în apropierea orașelor: 37km SE de Buzău, 45km N de Slobozia, 67km SV de Brăila, 81km S de Focșani, 83km SV de Galați, 96km E de Ploiești.

Citește și: Un cutremur puternic a avut loc, marți seară, în județul Gorj. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe, chiar și în Capitală

Mai multe cutremure au avut loc în Dorsala Indiana de Sud-Vest

Vineri, 28 iulie, au avut loc trei cutremure cu magnitudini de 5,6, 5,4 și, respectiv, 5,9 grade pe scara Richter, în zona Dorsala Indiana de Sud-Vest.

Dorsala din Vestul Oceanului Indian prezintă activități seismice în general moderate, dar în anumite perioade s-au înregistrat și seisme majore pe unele segmente.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Ce ar fi bine să conțină un kit de supraviețuire în caz de cutremur?

Conținutul kitului trebuie schimbat cel puțin o dată pe an, iar stocul de apă și alimentele trebuie înlocuite. Trusa trebuie ținută cât mai aproape de ieșire și trebuie să conțină următoarele:

Apă și alimente – aproximativ 5 litri de apă, de persoană – conserve sau alimente neperisabile, deschizător de conserve – alimente pentru copii, dacă este cazul;

Citește și: Un cutremur de 7,4 grade a fost resimțit. Alerta de tsunami a fost emisă în această zonă

Medicamente și materiale de uz medical – medicamentele necesare dacă suferiți de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială etc. – analgezice, antiseptice – dezinfectant și bandaje – mănuși și mască sterilă;

Produse de igienă – gel anti-bacterian – batiste, șervetele umede, prosoape de hârtie, hârtie igienica, scutece etc. – haine de schimb;

Materiale de primă necesitate – pătură sau sac de dormi – fluier – briceag – lanternă cu baterii – radio cu baterii

– chibrituri (păstrate în recipiente închise ermetic) – încălțăminte rezistentă;

Acte și bani – copii ale actelor importante: carte de identitate, contractul casei, asigurări, contracte, analize medicale etc (păstrate în pungi de plastic închise ermetic) – bani.

Sursă: romaniatv.net