Val de demisii după Ordonanța-trenuleț! Ce domenii sunt cele mai afectate

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 17 ian 2025, 15:18

Demisiile vin pe bandă rulantă

Sursa: Pexels.com

Începând cu 2025, Guvernul a adoptat o decizie controversată, care elimină scutirile fiscale pentru veniturile brute de până la 10.000 de lei, aplicabile angajaților din domeniile IT, Construcții, Agricultură și Industria Alimentară.

Această măsură abrogă inclusiv facilitățile legate de contribuțiile la Pilonul II de pensii private obligatorii, schimbând semnificativ modul de calcul al salarii lor nete ale angajați lor.

Ce angajați sunt cei mai afectați de Ordonanța-trenuleț

Sindicatele din IT au reacționat prompt, semnalând că eliminarea acestor facilități fiscale generează pierderi salariale considerabile pentru angajații afectați. Potrivit unui comunicat oficial, veniturile nete ale salariaților au scăzut cu sume cuprinse între 500 și 1.000

de lei lunar, creând nemulțumiri profunde. Reprezentanții sindicatelor au subliniat că decizia Guvernului nu doar că diminuează puterea de cumpărare a angajaților, ci și afectează încrederea acestora în angajatori.

„Îi invităm pe angajatorii din IT și din celelalte sectoare afectate să înceteze mascarada și să își asume un rol responsabil în fața angajaților lor. Acoperirea diferenței salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale este o datorie morală, mai ales în contextul în care aceste companii și-au construit profituri uriașe datorită acestor beneficii.

Citește și: Cât vor crește tichetele de masă, în 2025. Ce alte beneficii extra-salariale mai pot avea angajații, în acest an

Angajații din IT, Construcții și Agricultură nu trebuie pedepsiți pentru deciziile statului. Este momentul ca marile companii să demonstreze că prețuiesc oamenii care le-au construit succesul și să mențină intacte salariile acestora”, au transmis reprezentanții ANTIC, prin intermediul unui comunicat.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

 

Ce consecințe are Ordonanța-trenuleț

Reprezentanții ANTIC au criticat dur atitudinea unor companii, în special din domeniul IT, care au refuzat să compenseze pierderile financiare ale angajaților, deși au beneficiat de facilități fiscale timp de ani de zile. Sindicaliștii au acuzat o "răzbunare" din partea angajatorilor, care, în loc să își sprijine angajații, au preferat să transfere costurile către aceștia. Pe fondul acestor nemulțumiri, mii de angajați s-au văzut puși în situația de a demisiona sau de a căuta alte oportunități de muncă.

„În același timp, multe dintre aceste companii susțin, prin comunicate, că eliminarea facilităților ar putea duce la migrarea afacerilor și a locurilor de muncă în alte țări. Dar să nu uităm că, în compania mamă din alte țări, un angajat IT primește de cel puțin trei ori mai mult pentru aceeași muncă – și, de cele mai multe ori, în România, calitatea muncii depășește standardele internaționale”,

se mai precizează în respectivul comunicat.

Citește și: Când cresc pensiile și salariile în 2025. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: „Vom veni cu o suplimentare”

Conform cerințelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), această măsură urmărește să aducă mai multă echitate în sistemul fiscal. Astfel, contribuția de asigurări sociale (CAS) revine integral la cota de 25%, din care 4,75% vor fi direcționați către Pilonul II. Totodată, angajatorii vor reține și impozitul pe venit de 10%, fără excepții.

„(5) Calculul contribuției de asigurări sociale datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi de către instituțiile prevăzute la art. 136 lit. d) – f) se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra bazelor lunare de calcul prevăzute la art. 139, art. 143 – 145, după caz, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 141 şi 142”,  se arată în legea nr. 227/2015.