Val de FRIG in Romania! Vreme de OCTOMBRIE pe final de august

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 03:56

Temperaturile scad spre limita INGHEtULUI in urmatoarele zile, vremea se va raci simtitor si vom avea temperaturi de octombrie in unele regiuni.

La munte, mercurul in termometre va scadea pâna aproape de limita inghetului. In zilele urmatoare, un front de aer rece se va instala deasupra României, iar termometrele vor indica temperaturi demne mai degraba de luna octombrie. in jumatate de tara va ploua abundent, iar de joi temperaturile la munte vor cobori spre limita inghetului, scrie rtv.net

Temperaturile au scazut simtitor inca de miercuri in unele zone. Pe fondul unui cer inorat si al unei mase de aer ceva mai rece, in Maramures, de exemplu, valorile termice nu au trecut de 16-18 grade Celsius, iar in estul Transilvaniei au ajuns

chiar la 15 grade, valorile fiind mai coborâte decât ar fi fost normal, a explicat meteorologul România TV, Gabriela Bancila. in plus, in unele zone a plouat abundent, cantitatile de precipitatii apropiindu-se chiar de 50 l/mp in zona de munte a judetului Bihor.

Ploile importante cantitativ se vor extinde si in partea de nord a Carpatilor Orientali.

Directorul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca aceasta schimbare a vremii vine pe fondul unor precipitatii asociate cu un front atmosferic mai rece.
"Este un pasaj frontal, care evolueaza destul de rapid. Mai pot aparea fenomene meteo periculoase in Maramures, Transilvania si Carpatii orientali, dar si in nordul Moldovei. Pe masura ce acest front patrunde in tara noastra, vremea va deveni instabila si in alte zone ale tarii, dar fara precipitatii insemnate cantitativ", a precizat meteorologul.

Daca miercuri tara a fost impartita in doua din punct de vedere meteorologic, in partea de sud si sud-est temperaturile fiind in continuare ridicate si atingând valori de 31-34 de grade, in zilele urmatoare regimul termic se va modifica.


"Frontul atmosferic despre care vorbim va aduce o modificare in regimul termic in tote regiunile. De la noapte, masa de aer rece se va uniformiza deasupra tarii noastre, vom avea temperaturi ceva mai scazute peste tot", a precizat Florinela Georgescu.

Aceste temperaturi vor domina tara in urmatoarele zile, iar presiunea atmosferica va fi in crestere. "Joi spre vineri noaptea va fi cer senin, ceea ce va favoriza o racire radiativa intensa.
Temperaturile pe parcursul noptii vor cobori in mare parte din tara mai mult decât ar fi normal, urmând sa se atinga si 4 grade in depresiuni, in special in estul Transilvaniei. in zona de munte pot fi si temperaturi apropae de inghet", a spus meteorologul Gabriela Bancila.

Si in zona Capitalei se va racori, in special dimineata si noaptea, când nu se vor atinge mai mult de 12-14 grade.
Florinela Georgescu a explicat ca instabilitatea atmosferica este normala pentru aceasta perioada, in care se face  trecerea spre sezonul rece. "Vara incepe sa se lupte cu toamna si este normal sa apara astfel de perioade, in care ploile aduc o modificare clara in aspectul vremii. Vor fi perioade mai racoroase, apoi se mai incalzeste putin, este o alternanta normala pentru aceasta perioada. in septembrie, partea buna va fi ca pe partea de sud si est a teritoriului vor fi temperaturi mai ridicate, peste medii, astfel ca putem avea concedii frumoase si in a doua parte a lunii septembrie, când vremea
este chiar mai stabila".

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 

Taguri: