Valea Barcaului: Izvor nesecat de traditii, dar si paradis al cautatorilor de comori etnografice!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 13 iul 2022, 19:55

Va invitam, astazi, prin mai putin cunoscuta vale a Barcaului. Izvor nesecat de traditii, dar si paradis al cautatorilor de comori etnografice, coltul acesta de tara starneste admiratia turistilor la fiecare pas.

Poarta catre tot ce era simplu si frumos odinioara, Salajul va invita sa-l descoperiti. Ca-n fiecare vineri seara, va-ntreb, alaturi de colegii mei, George Mihai si Cosmin Ciobanu: „Ati fost aici?”.

O asezare, parca, incremenita in timp, un sat despre care sunt convins ca ati auzit foarte putin sau, poate, chiar deloc. Nu va invinovatesc pentru asta, dar, sa stiti ca, de curand, acest loc a fot pus pe harta turismului romanesc si nu numai, prin devotamentul si pasiunea unei tinere pentru reinvierea traditiilor stramosesti.

Ei bine, case vechi de sute de ani care stateau sa cada si lucruri care puteau foarte bine fi aruncate, toate si-au gasit acum rostul si au prins viata in gospodaria Ligiei. Mergem sa o cunoastem, sa vedeti ce poveste frumoasa! Nu-i greu sa gasesti casa-muzeu a Ligiei, pentru ca e cea mai frumoasa din sat si, poate, una dintre cele mai vechi.

„Nu l-am gandit niciodata sa fie ca un muzeu sau sa fac din asta… l-am facut pentru ca asa am simtit.(…)

Aici e voie sa atingi, e voie sa te imbraci in costume populare, daca vrei. ”
, ne explică Ligia.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

In plus, Ligia a invatat toate retetele vechi de la toate batranele din zona vaii Barcaului. Sa gustati sa vedeti! Am mai mancat o data sarmale cu pasat, mi-au placut, sunt convins ca si acestea sunt la fel de bune!

E cu totul si cu totul un alt tip de turism aici.

Nu vii ca la hotel, nu vii ca la restaurant, iti asumi ceea ce vei gasi aici si ma gandesc ca nici nu vine nimeni care sa nu stie unde ajunge si care sa nu isi doreasca, cu adevarat, sa guste un pic din ce insemna viata la tara. Sa respire aerul acesta vechi, sa vada lucruri la fel de vechi si valoroase, sa guste din mancaruri facute dupa retete vechi, dar, acum, proaspete, chiar de Ligia.

 

Taguri:

Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.