Doar aici, nu in alta parte, a ridicat regele Ferdinand unul dintre cele mai cochete castele de vanatoare si tot aici muresenii pastreaza vechile obiceiuri si se-nchina la traditii ca la sfinte icoane. Pe Valea Gurghiului, respiri parfumul vremurile in care conduceau cei cu sange albastru, dar si un aer curat… Cel mai ozonat din tara, dupa cate se spune.
La poalele Gurghiului, in inima padurii, se afla Castelul Lapusna.
Cam pe toti presedintii de state din jurul Romaniei i-a adus Nicolae Ceausescu aici. Cu siguranta aveau ce vedea aici, pe Valea Gurghiului! Lambriurile au 90 de ani, din molid, si nu au o crapatura! Sobele sunt facute la Viena si sunt unicate. Sticla, daca va uitati, e sticla trasa, facuta manual. Toate geamurile sunt geamuri duble- Mosul termopanului!(…) Si candelabrul e original! In 1926 aveau curent, deci aveau generator de 17kw… care ducea toate, toate cladirile.”,
ne explica ghidul.Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei
E mare lucru sa poti sa ajungi pe aici… Nu te-ai astepta, poate, ca in… in pustiu, asa, in inima muntelui, sa gasesti o constructie de frumusetea asta, cu istoria aceasta si sa poti sa ai ocazia sa dormi intr-un pat regal.
In plus, „tavanul e pictat, in fiecare patrat e altceva.
Aer curat, natura aproape neatinsa, paduri cat vezi cu ochii si posibilitatea de a afla cate ceva despre obiceiurile si traditiile oamenilor de pe Valea Gurghiului. Pe toate le cunosti chiar de aici, de la intrare, in aceasta asezare alegorica, unde este cate o casa traditioanala, din Solovastru, Hodac, Gurghiu si Ibanesti. Tot satul acesta prinde cu adevarat viata pe perioada unui festival, dar, traieste si in restul timpului, pe toata perioada anului, datorita oamenilor cu suflet care se implica cu adevarat.