Valentine's Day 2025. Anul în care România a împrumutat sărbătoarea din SUA și de ce sunt sceptici românii cu privire la ea

Autor: Bianca Vidoi

Valentine's Day

Sursa: freepik

Valentine's Day sau Sfântul Valentin, așa cum este cunoscută sărbătoarea în România, este celebrată anual la data de 14 februarie.

Iubirea este celebrată de două ori în România, Valentine's Day și Dragobetele fiind sărbătorite în luna februarie. Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească, însă în urmă cu mai bine de trei decenii românii au început să sărbătorească și Valentine's Day, o sărbătoare împrumutată din Statele Unite ale Americii. Iată care a fost anul în care România a împrumutat sărbătoarea din SUA.

Anul în care România a împrumutat Valentine's Day din SUA

Valentine's Day este cunoscută în România sub mai multe denumiri, precum Sfântul Valentin sau Ziua Îndrăgostiților. Această sărbătoare dedicată iubirii a fost împrumutată de România după anul 1990, mai exact după Revoluție, oamenii fiind captivați de modul fastuos în care este celebrată în Occident. La bază, Valentine's Day are în centrul sărbătorii legenda Sfântului Valentin.

Una dintre legendele sărbătorii amintește cum Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III, perioadă în care acesta îi ajuta pe tineri să se căsătorească.

Preotul Valentin îi ajuta și pe creștini, dar și pe păgâni, principalul scop fiind iubirea, indiferent de credința persoanelor care și-o doreau. În acea perioadă, împăratul Claudius considera că bărbații nu trebuie să se căsătorească sau să aibă logodnice, deoarece astfel erau soldați mai buni.

Citește și: Felicitări de Ziua Îndrăgostiților 2024. Cele mai frumoase mesaje și urări

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Oana Roman a fost nevoită să meargă la spital! Care este motivul vizitei sale? "Mă duc la spital. N-am arătat asta, pentru că trebuia să le duc pe toate până la capăt."

După ce a descoperit că preotul Valentin oficializa căsătorii, împăratul a ordonat ca acesta să fie închis și ucis pentru ajutorul pe care îl oferea. Decesul acestuia a avut loc la data de 14 februarie 269. În aceeași legendă este menționat că Valentin s-ar fi îndrăgostit de fiica paznicului, fată căreia i-a scris o scrisoare în care s-a semnat la final „De la al tău Valentin”, potrivit radiotimisoara.ro

În Evul Mediu, oamenii obișnuiau să își mărturisească iubirea prin viu grai, însă după anul 1400, „valentinele” scrise de mână au crescut în popularitate. În America, oamenii au început să își trimită scrisori scrise de mână abia în anul 1700, urmând ca vânzarea acestor scrisori să înceapă în 1840. De atunci, oamenii aleg mici cadouri cu care să își surprindă partenerii, lăsând în trecut „valentinele” scrise de mână. 

De ce sunt sceptici românii cu privire la Valentine's Day

Deși Valentine's Day a început să fie sărbătorită încă din anul 1990, adică de 35 de ani, românii aleg să celebreze iubirea de Dragobete, atunci când este sărbătoarea tradițională românească. Un sondaj realizat de INSCOP arată că 26.3% dintre românii care au răspuns la chestionar aleg să sărbătorească iubirea pe 24 februarie, de Dragobete, în timp ce 17.6%

dintre români aleg să sărbătorească iubirea pe 14 februarie. Cu toate acestea, există și un procent de 14.5% care sărbătoresc într-una dintre aceste zile, în funcție de timpul liber pe care îl au, potrivit news.ro

Potrivit libertatea.ro, românii consideră că Valentine's Day este o sărbătoare comercială și superficială, care nu aprofundează cu adevărat iubirea. De altfel, românii consideră că ziua în care ar trebuie să se celebreze iubirea este pe 24 februarie, de Dragobete, ziua de Valentine's Day  înlocuind astfel sărbătoarea tradițională românească. Mai mult de atât, o parte din români consideră că această sărbătoare de pe 14 februarie îi obligă pe oameni să cumpere cadouri persoanelor iubite, în loc ca acel cadou să vină din suflet.