Valentine’s Day sau Dragobetele? Ce sărbătoare este preferată de români

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 nov 2023, 06:40

Ce sărbătoare preferă românii

Sursa: PixaBay

Februarie este luna iubirii, fiind două astfel de evenimente de sărbătorit, mai exact Valentine’s Day și Dragobetele, dar care este sărbătoarea preferată de români.

Cu toate că februarie este luna iubirii, cupluri își arată dragostea pe tot parcursul anului, chiar dacă nu cu ocazia celor două sărbători. Iată ce sărbătoare este preferată de români.

Citește și: Horoscop dragoste februarie 2023: Zodiile care își găsesc marea iubire în această lună

Ce preferă românii să sărbătorească, Valentine’s Day sau Dragobetele?

Luna februarie a început, iar românii se pregătesc pentru a sărbători dragostea alături de persoana iubită. Valentine’s Day este o sărbătoare americană ce a început să fie celebrată la data de 14 februarie, atunci când românii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. În România există însă o sărbătoare a iubirii, tot în luna februarie, mai exact Dragobetele. Ambele sunt în luna februarie, însă care este evemenimentul preferat de români?

"Două oferte ispititoare, dar aproape la fel de lipsite de conţinut: pe de o parte o sărbătoare occidentală preluată artificial, sub influenţa trendului de globalizare şi europenizare, pe de alta, una românească, tradiţională, dar specifică unui număr relativ mic de zone, în special din sudului teritoriului", spune etnologul Camelia Burghele.

Sunt mulți români care se bucură să sărbătorească ambele evenimente, și pe 14 februarie și pe 24 februarie.

Cuplurile tinere aleg să celebreze iubirea pe data de 14 februarie, fiind un eveniment mai cunoscut față de Dragobete, în timp ce cunoscătorii aleg să celebreze pe 24 februarie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de dragoste pentru Ziua Îndrăgostiţilor 2023

Cine este Dragobete

Dragobetele este sărbătoarea dragostei pe care românii o celebrează pe 24 februarie, iar ca toate sărbătorile, se află o poveste sau o legendă. Dragobete este considerat un zeu al iubirii, ce a mai fost cunoscut și sub numele de Năvalnic. Se spune că acesta era un fecior foarte frumos ce putea să le fure inimile tuturor fetelor tinere pe care le vedea.

În popor umblă vorba și că acesta era fiul Babei Dochia.

Dragobete s-a îndrăgostit de o frumoasă fată, cu care s-a și căsătorit, însă fără ca mama sa să își dea acordul. Baba Dochia a decis să se răzbune pentru suferința provocată de fiul ei, așa că a decis să o trimită pe nora ei să spele un ghem de lână neagră, până acesta devine alb, întâmplarea având loc în perioada iernii.

Fata a luat ghemul și s-a dus la râu pentru a face ce i-a spus Baba Dochia, însă ghemul nu se făcea alb, iar degetele au început să îi sângereze.

Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de ea și i-a dat o floare roșie cu care să spele ghemul. Când Baba Dochia a auzit povestea aceasta a acuzat-o că cel ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, nora ei spunând că acela era Mărțișor.

Citește și: Ziua Îndrăgostiţilor 2023: Ce trebuie să faci pentru a atrage iubirea în viaţa ta?

Surse: adevarul.ro, wowbiz.ro

 

Taguri: