Chiar dacă situația actuală arată o scădere a numărului de cazuri noi de coronavirus, iar multe persoane ar putea crede că pandemia de COVID-19 a ajuns la final în România, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19, atrage atenția că realitatea este alta. Ce anunț a făcut?
Urmează valul 4 al pandemiei de coronavirus? Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță a precizat că autoritățile din România se așteaptă la un val 4 al pandemiei de coronavirus, chiar dacă în momentul de față numărul cazurilor noi de COVID-19 este foarte mic. Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19 nu a dezvăluit când ar putea să apară acest nou val de îmbolnăviri, însă a ținut să atragă atenția că intensitatea lui ar putea fi controlată dacă oamenii vor alege să se vaccineze.
Valeriu Gheorghiță a amintit că virusul circulă în continuare în comunitate și că pot să apară mutații ale acestuia în cazul în care vor exista persoane care se pot îmbolnăvi.
„Ne așteptăm la un val patru și durata și intensitatea valului patru depind de cât de bine vom fi protejați la nivel de colectivitate. Tocmai de aceea e important să înțelegem că nu a trecut această pandemie, virusul este în continuare circulant și riscul tulpinilor virale mutante este crescut, atâta vreme cât încă avem populație susceptibilă la boală.” , a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19 în România, potrivit alephnews.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Specialiștii atrag atenția că e nevoie ca românii să se vaccineze pentru a reduce cât mai mult riscul de îmbolnăvire. Alexandru Rafila este de părere că oamenii pot crede eronat că pandemia a ajuns la final, iar acest lucru poate duce la apariția valului 4 de îmbolnăviri în această toamnă.
„În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, tot acest festivism legat de performanțele campaniei descurajează oamenii care cred că am intrat în normal. Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală la toamnă de 30-40% s-ar putea să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu putem exclude nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile.” a spus Alexandru Rafila.
Citeste si: Vaccinul anti-Covid-19 poate duce la infertilitate? Valeriu Gheorghiță, noi precizări: „De câteva luni...”