Medicul Valeriu Gheorghiţ ă a declarat că măsurile de relaxarea se vor lua în momentul în care vom obține imunitate de grup prin vaccinare.
Citeste si: Raed Arafat, despre un eventual pașaport de vaccinare: "Trebuie evitată..."
Când vom ajunge la relaxarea restricțiilor?
Relaxare a restricţiilor depinde de cum se va comporta virusul și dar si de noi.
„La acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, a explicat vineri, 12 martie, Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a menționat că se vor lua în calcul mai multe decizii.
Citeste si: Restricțiile de călătorie se relaxează de astăzi, 12 martie! În ce țară se iau măsurile
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Cu siguranţă se vor lua în calcul mai multe decizii care până la urmă vin să confirme faptul că, în urma vaccinării, avem beneficii în primul rând asupra stării noastre de sănătate, dar şi asupra colectivităţii în care suntem.
Din acest punct de vedere, fiind majoritatea persoanelor vaccinate şi în jurul nostru, din punct de vedere epidemiologic şi medical riscurile sunt, practic, neglijabile. Ca atare, se poate renunţa în acele situaţii la anumite măsuri restrictive sau la anumite măsuri care în momentul de faţă sunt folosite pentru a preveni răspândirea acestei infecţii.
Însă este prematur la acest moment să luăm asemenea decizii, suntem, din păcate, pe o pantă ascendentă de evoluţie a numărului de cazuri, de creştere a numărului de persoane internate atât în secţiile de terapie intensivă. Deci la acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, a completat acesta.
Trebuie să ne așteptăm că măsurile de relaxare nu vor fi masive. Vor fi măsuri de relaxare cu risc controlabil, minim și care vor fi urmate de altele, dacă lucrurile merg bine.
De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a precizat că au fost identificate „mai multe cazuri” de persoane care s-au vaccinat fără a dezvolta anticorpi la o lună de la rapel, însă a arătat că au fost situaţii
în care anticorpii au devenit pozitivi după mai mult timp, arătând că viteza cu care apar anticorpii variază de la o persoană la alta, potrivit Capital.