Valoarea bonurilor de masă va crește de la 1 octombrie 2024! De ce majorare vor beneficia salariații

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 26 sep 2024, 10:28

Angajații vor beneficia de creșterea valorii tichetelor de masă

Sursa: Unsplash

Valoarea maximă a tichetelor de masă va crește ușor în a doua jumătate a anului 2024, potrivit unui nou ordin emis de Ministerul Finanțelor, publicat marți în Monitorul Oficial.

Conform Ordinului nr. 4.679/2024, bonurile de masă vor avea o valoare maximă de 40,04 lei, o creștere minoră de patru bani față de suma actuală. Această valoare va rămâne valabilă și în primele două luni ale anului 2025, adică în februarie și martie.

Ce prevede Ordinul nr. 4.679/2024, referitor la majorarea valorii bonurilor de masă

Tichetele de masă reprezintă un beneficiu pe care angajatorii îl pot oferi salariaților, conform Legii 165/2018, ca alocație lunară pentru hrană.

Ele pot fi utilizate exclusiv pentru plata meselor sau achiziționarea de produse alimentare. Cu toate că valoarea maximă este stabilită la 40,04 lei, angajatorii nu sunt obligați să acorde această sumă. Tichetele pot avea o valoare mai mică, în funcție de decizia fiecărei companii.

„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă(...) nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei”,  se

arată în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 4.679/2024

Citește și: Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul suprem. Mulți prieteni la început s-au bucurat, pe urmă n-au înțeles.”

Creșterea valorii tichetelor vine după o altă majorare semnificativă, implementată la începutul anului 2024, când valoarea a crescut de la 35 de lei la 40 de lei. În același timp, tichetele de masă au fost supuse unei noi taxe începând cu 1 ianuarie 2024, prin Legea 296/2023, care impune angajatorilor să plătească și o contribuție de sănătate (CASS) de 10% pentru aceste beneficii. Cu toate acestea, tichetele rămân o opțiune atractivă pentru companii, având în vedere că sunt scutite de contribuția la asigurările sociale (CAS), care este de 25%.

Cum se acordă tichetele de masă

Valoarea nominală a tichetelor de masă este stabilită conform prevederilor articolului 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, iar bonurile sunt valabile pe parcursul anului în care sunt emise. Totuși, tichetele distribuite între 1 noiembrie și 31 decembrie pot fi utilizate până la finalul anului următor. Numărul tichetelor acordate lunar este egal cu numărul de zile lucrate, fără a depăși numărul total de zile lucrătoare din luna respectivă.

Citește și: Românii ar putea transforma aceste tichete în bani cash. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024

În ciuda noilor taxe aplicate, tichetele de masă rămân o formă de recompensă financiară atractivă și reprezintă o alternativă la creșterile salariale directe, în special datorită scutirilor de la anumite taxe și contribuții sociale.