Valoarea tichetelor de masă urmează să crească. Care sunt persoanele care nu vor mai beneficia de aceste creșteri

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 iun 2024, 03:15

Tichetele de masă urmează să fie majorate începând din 2024.

Sursa: pexels.com

Tichetele de masă urmează să fie majorate începând din 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat creșterea valorii tichetelor de masă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Care va fi valoarea acestora?

Crește valoarea tichetelor de masă

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că tichetele de masă urmează să fie majorate de la 1 ianuarie 2024. Foarte mulți români depind de aceste bonuri pentru a-și procura hrana, iar o parte dintre acești acceptă un loc de muncă atunci când în oferta de angajare apar și aceste beneficii.

Tichetele de masă sunt benefice mai ales pentru familiile cu copii.

Astfel, angajații români au primit o veste bună din partea premierului Marcel Ciolacu care a anunțat când va crește valoarea acestora. Acesta a precizat că tichetele de masă vor avea o valoare mai mare începând din data de 1 ianuarie 2024, iar angajații care le vor primi vor putea beneficia astfel de mai mulți bani pentru alimente.

Citește și: Guvernul a anunțat noile măsuri fiscale pentru 2024: voucherele de vacanță acordate în funcție de nivelul salariului, limitarea sporurilor și facilitățile pentru angajații din IT şi construcții, eliminate

Până în prezent un tichet de masă valora 35 de lei, dar începând cu 1 ianuarie, acesta va ajunge la 40 de lei. Astfel persoanele cu un venit anume vor putea să beneficieze de acești bani sub formă de tichete.

Mai exact, vorbim despre sistemul bugetar, acolo unde cei cu salariul de peste 8.000 de lei nu vor mai primi tichete de masă.

 Marcel Ciolacu a declarat că: ”Știți că s-a mărit de la 31 de lei la 35 și urmează de la 1 ianuarie la 40 de lei. Acele tichete se dau într-un număr consistent. Cu adevărat, nu se vor mai da în sistemul bugetar tichete de masă celor care au venituri peste 8.000

de lei net”.

Bonurile de masă pot fi considerate cheltuială deductibilă, pentru angajat impozitându-se cu 10%. Spre deosebire de bani, tichetele de masă sunt hârtii valorice nefungibile.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu toți angajații vor beneficia de aceste creșteri

Totuși, urmează ca decizia de majorare a tichetului de masă să aparțină, în totalitate, angajatorului.

Din păcate, în prezent, mai multe firme se confruntă cu probleme financiare și nu le pot oferi angajaților tichetele mărite.

Asigurarea mâncării la locul de muncă pentru salariați, fără a datora taxe salariale, este o alternativă la tichetele de masă.

Citește și: Punctul de pensie poate ajunge la 45% din câștigul salarial mediu brut, de la 1 Ianuarie 2024. Câți bani vor primi pensionarii, în mână, după majorare

Tichetele de masă au fost majorate de la 1 august 2023

Peste 4 milioane de români au început să primească, de la 1 august 2023, tichete de masă cu o valoare crescută. Astfel valoarea tichetele de masă a fost majorată de la 30 de lei la 35 de lei, de la 1 august 2023, iar începând cu 1 ianuarie acestea vor ajunge la 40 de lei.

Această măsură a fost luată după discuția purtată de Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social și în urma creșterii semnificative a prețurilor la alimente.

Într-un comunicat al ministerului este specificat că: „Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie”.