Valoarea tichetelor sociale se reduce radical, din anul 2025! Românii cu venituri mici pierd mai bine de jumătate din banii pentru alimente: „Să vă fie rușine!”

Autor: Diana Ghita

Oamenii sunt revoltați de tăierea voucherelor pentru alimente

Sursa: Pexels.com

Începând cu anul 2025, românii care se bazează pe tichetele sociale pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi se vor confrunta cu schimbări semnificative în ceea ce privește valoarea acestora.

Ministerul Muncii a anunțat o reducere majoră a sumei alocate prin programul „Sprijin pentru România”, ceea ce a generat nemulțumire în rândul beneficiarilor.

Cu cât se reduce valoarea voucherelor pentru alimente

În prezent, românii aflați în situații vulnerabile primesc 250 de lei o dată la două luni, însă, începând din 2025, suma va scădea la 125 de lei, iar banii pentru alimente vor fi virați o dată la șase luni.

Astfel, în loc de 1.500 de lei anual, românii vor primi doar 250 de lei pe an, o reducere drastică de 1.250 de lei.

Aproximativ 2,5 milioane de persoane sunt afectate de această măsură, inclusiv pensionarii cu venituri sub 2.210 lei, persoanele cu handicap, familiile cu venituri mici și persoanele fără adăpost.

Citește și: Când vor beneficia românii de o nouă tranșă de vouchere pentru alimente. Guvernanții au anunțat schimbări în acordarea lor

Categoriile eligibile pentru aceste tichete includ:
- Pensionarii cu venituri sub 2.210 lei;
- Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu care au venituri sub aceleași praguri;
- Familiile cu cel puțin doi copii, dacă venitul pe membru este sub 675 de lei;
- Familiile monoparentale cu venituri pe membru sub 675 de lei;
- Persoanele fără adăpost;
- Beneficiarii de ajutor de incluziune.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”

Cum au reacționat românii când au aflat că vor primi mai puțini bani pe cardurile pentru alimente

Un alt aspect important este extinderea programului către pensionarii cu vârste de peste 65 de ani care beneficiază de indemnizația socială. Chiar dacă criteriile de eligibilitate rămân similare pentru perioada 2025-2027, frecvența și valoarea tichetelor vor fi afectate.

Programul „Sprijin pentru România” este finanțat din fonduri europene și administrat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care va continua să gestioneze etapele viitoare ale acestui ajutor social.

Însă, reducerea substanțială a valorii tichetelor a fost un șoc pentru mulți români, în special pentru cei care depind de acest ajutor pentru a-și acoperi nevoile de bază.

Citește și: Cine sunt pensionarii care rămân fără vouchere pentru alimente. Sumele acordate prin aceste vouchere ar putea să scadă anul viitor

În contextul în care pragul de venit pentru beneficiari a fost crescut la 2.210

lei după recalcularea pensiilor, decizia de reducere a valorii tichetelor sociale i-a lăsat pe mulți în incertitudine. 

„Erau prea mult și ăia 250, bată-i norocul. Nu-i mai dați deloc! Ce să mai cumperi de 125 lei”/ „Să vă fie rușine! Nu vă este milă de bătrânii care au muncit o viață. Dar ciorba la cantina parlamentului rămâne tot 4 lei? Pensionarii mănâncă odată la 6 luni?”,  au spus românii, după ce au aflat de tăierea tichetelor, potrivit newsweek.ro.