Valoarea voucherelor de vacanță a crescut în acest an, iar angajații din sectorul public sunt primii care vor beneficia de schimbările aduse asupra acestor tichete, printr-un Ordin de ministru.
Cine sunt primii români care se bucură de voucherele de vacanță
Această decizie a fost formalizată printr-un ordin semnat de ministrul Educației, Ligia Deca, pe 15 mai 2024. Conform noilor reglementări, valoarea voucherelor de vacanță a fost majorată de la 1.450
„(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.
Citește și: Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță în anul 2024. Tot ce trebuie să știi despre noua lege
(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8.000 de lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază”, se specifică în anexa la Ordinul ministrului educației nr.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce schimbări sunt aduse voucherelor de vacanță
Profesorii și personalul auxiliar din învățământ vor fi primii care vor primi aceste beneficii. Pe lângă creșterea valorii, voucherele de vacanță sunt acum supuse impozitării. Ordinul de ministru specifică clar că sumele alocate pentru aceste vouchere vor fi incluse în baza de calcul pentru impozitul pe venit și contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate.
„(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului”, se mai arată în anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023- 2026.
Citește și: Vouchere de vacanță în 2024: Ce valoare au în acest an și când vor primi bugetarii banii
Un alt aspect important din acest document este legat de recalcularea contribuțiilor: „(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”